Preşedintele stiri: 3600

Ministerul Mediului a făcut publică informația privind defrișările ilegale din R.Moldova

17 feb. 13:13   Societate
2139 0

Pe parcursul anului 2022 în fondul forestier de către organele de control au fost depistate și documentate tăieri ilicite în volum de 2400 m3 de masă lemnoasă.

Informația a fost oferită pentru Noi.md de către secretarul general al ministerului mediului, Petru Tataru.

De mențioant că anterior, portalul nostru de știri a scris despre faptul că zilnic, pe rețelele de socializare apar imagini cu pădurile distruse și lăsate pustii. Cel mai recent caz este cel înregistrat pe traseul Colonița-Tohatin, unde practic toți copacii au fost doborîți la pămînt.

În acest context, secretarul general al ministerului a menționat că de fapt ar fi fost vorba de niște tăieri programate.

”În perimetrul dat au fost efectuate lucrările planificate ”Conservare unică crîng de jos”, autorizate prin Autorizația de mediu nr. P-2898/2022 eliberată de către Agenția de mediul la 10.10.2022. Parchetul menționat a fost supus lucrărilor de tăieri din motivul vîrstei înaintate (51 de ani) a speciei de bază plopul alb, din acest sector de fond forestier. Vîrsta exploatabilității la specia de plop al este de 35-45 de ani, iar în cazul cînd este depășită, arboretul își pierde vitalitatea și capacitatea de regenerare calitativă, pierde din calitatea masei lemnoase și nu mai reprezintă interes economic ca lemn de lucru sau lemn de foc. Pentru a sigura continuitatea pădurilor și extinderea suprafețelor împădurite în acest perimetru urmează procesul de regenerare, care la specia de plop alb naturală. Plopul alb regenerează foarte bine din lăstari și drajoni și totodată, din semințele produse în anul precedent. Astfel, urmare a măsurilor întreprinse, în următorii trei ani specia plopul alb va regenera 100 la 100 pe întreg teritoriu, unde vom avea o pădure regenerată natural cu o consistență plină și o compoziție de plop pe toată suprafața exploatată”, se arată în răspunsul ministerului pentru redacția noi.md


Reamintim că fundația ECODAVA s-a arătat de mai multe ori indignată de faptul că pe teritoriul țării noastre au loc adesea defrișări ilegale ale copacilor.

Ecodava a făcut apel către Moldsilva și Ministerul Mediului al Republicii Moldova să înceteze „această crimă ecologică națională și să recurgă la acțiuni și planuri rezonabile privind aprovizionarea cetățenilor cu resurse energetice”.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий