Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Ministerul Justiției propune modificări la legislația privind activitatea sistemului judecătoresc

15 feb. 18:00   Societate
1695

Ministerul Justiției propune pentru consultare publică un proiect de lege care prevede mai multe modificări la legislația privind activitatea sistemului judecătoresc.

Potrivit unui comunicat de presă, scopul acestuia este de a sincroniza prevederile legale cu amendamentele constituționale referitoare la sistemul judecătoresc, adoptate prin Legea pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, din 23 septembrie 2021. Documentul este propus pentru consultări publice, avizare și expertizare.

Proiectul de lege vine cu un șir de modificări referitoare la procedura de numire a judecătorilor, a președinților și vicepreședinților instanțelor judecătorești de toate nivelurile, imunitatea judecătorilor, componența Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), durata mandatului de membru al CSM etc.

Astfel, se propune ca președinții şi vicepreședinții judecătoriilor şi ai curților de apel să fie selectați și propuși în funcție de către CSM, pe un termen de 4 ani. De asemenea, este necesară excluderea termenului inițial de cinci ani de numire a judecătorilor. Aceștia vor fi numiți în funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă de 65 de ani. O altă modificare se referă la imunitatea magistraților. Se propune ca judecătorii să beneficieze doar de imunitate funcțională. Inclusiv Comisia de la Veneția susține că magistrații nu trebuie să beneficieze de imunitate generală, „care i-ar proteja de urmăririle pentru acțiunile criminale pentru care aceștia trebuie să răspundă în fața instanțelor”.

Proiectul de lege prevede și modificarea componenței CSM. Se propune aducerea în concordanță a prevederilor Legii cu privire la CSM cu amendamentele constituționale referitoare la componența CSM. Astfel, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), ministrul Justiției și procurorul general nu vor mai fi membri de drept în CSM. La fel, va fi extinsă durata mandatului de membru al CSM de la patru la șase ani, dar fără posibilitatea de a deține două mandate.


Proiectul prevede și condițiile pe care trebuie să le întrunească candidatul la funcția de membru al CSM, care nu vine din rîndurile judecătorilor.

Astfel, în funcția de membru va putea fi aleasă persoana care întrunește următoarele condiții: are înaltă reputație profesională; are integritate profesională, are experiență în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant de cel puțin șapte ani; nu a activat în ultimii doi ani pînă la momentul depunerii cererii în cadrul organelor puterii legislative, executive sau judecătorești; nu este afiliată politic.

De asemenea, documentul detaliază mecanismul votării în Parlament a candidaților la funcția de membru în CSM, care nu vin din rîndurile judecătorilor.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав