Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Ministerul Justiției anunță consultarea unui proiect privind evaluarea procurorilor

22 feb. 2020,, 17:00   Societate
1705

Ministerul Justiției propune pentru consultări un proiect de lege care prevede evaluarea integrității judecătorilor, dar și a procurorilor.

Conform planului de acțiuni, inițiativa urmează să fie definitivată în luna aprilie, iar în a doua jumătate a lunii mai va fi remisă pentru expertiză Comisiei de la Veneția, transmite IPN.

Conform planului de acțiuni, Ministerul Justiției va organiza pe 25 februarie consultări publice cu implicarea tuturor părților interesate. În prima jumătate a lunii martie, vor fi organizate discuții cu procurorii și judecătorii, doar că separat, iar ulterior comune. Vor fi organizate discuții publice cu reprezentanții societății civile și partenerii de dezvoltare.

Proiectul de lege privind evaluarea judecătorilor a fost unul dintre cele trei documente remise Consiliului Europei, la începutul lunii ianuarie. Aflați într-o vizită la Chișinău, experții Consiliului au recomandat Guvernului Republicii Moldova să asigure un proces veritabil de discuții publice a proiectelor de lege cu toate părțile interesate, inclusiv cu judecătorii și societatea civilă.

Anterior, evaluarea procurorilor a fost scoasă din proiectul de reformă a justiției, iar ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, menționa că evaluarea procurorilor va avea loc după modelul evaluării judecătorilor. Potrivit lui, tehnic este foarte greu să elaborezi două seturi de acte, pentru că este vorba de reformă în două sisteme. „Ministerul Justiției are capacități tehnice limitate.


Reieșind din complexitatea celor două obiecte, justiție și procuratura, am considerat să targhetăm întîi sistemul justiției, deoarece este foarte sensibil. În plus, există elemente de independență a judecătorilor, pe care noi trebuie să le depășim, să le coordonăm cu partenerii noștri de dezvoltare”, mai spunea ministrul acum o lună.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав