X 

Ministerul Finanțelor a venit cu o reacție privind restanțele salariale ale profesorilor

3 noi. 2021,, 07:46   Societate
2947 0

Ministerul Finanțelor a venit cu precizări după ce deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au acuzat guvernarea că nu a achitat salariile cadrelor didactice încă din luna august, transmite Noi.md cu referire la stiri.md.

Într-un comunicat remis presei, Ministerul Finanțelor dezminte acuzațiile care au fost aduse de către deputații din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor în cadrul conferinței de presă.

"Prin Legea privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021 nr. 135 din 14 octombrie curent, au fost alocate 170 mil. lei pentru asigurarea prevederilor cadrului normativ privind salarizarea în sectorul bugetar. Repartizarea acestor alocații pe autorități publice se efectuează în baza hotărîrilor de Guvern.

Astfel, Ministerul Finanțelor a elaborat și a publicat la data de 27 octombrie curent proiectul de hotărîre a Guvernului privind repartizarea și redistribuirea alocațiilor aprobate în Legea bugetului de stat pe anul 2021. Proiectul prevede, transferuri către bugetele locale în sumă de 134 mil. lei pentru asigurarea achitării salariilor pînă la finele anului 2021, preponderent, pentru personalul din sistemul educațional.

Deoarece mijloacele propuse pentru alocare sînt destinate prioritar pentru instituțiile de învățămînt primar, gimnazial și liceal, care se finanțează în baza de cost standard per elev conform Hotărîrii Guvernului nr. 868/2014, proiectul în cauză, concomitent cu alocarea resurselor suplimentare, propune o derogare temporară de la regula generală, care ar permite suplimentarea bugetelor instituțiilor de învățămînt cu alocații în volume concrete, estimate reieșind din necesarul de cheltuieli la nivel de fiecare instituție.


De asemenea, se propune ca economiile formate la măsurile ce țin de organizarea odihnei de vară a copiilor și adolescenților, desfășurarea olimpiadelor și examenelor de absolvire să fie utilizate pentru acoperirea insuficienței la cheltuielile de personal.

Cabinetul de Miniștri urmează mîine, 3 noiembrie, să aprobe proiectul de Hotărîre de Guvern cu privire la repartizarea unor alocații aprobate prin Legea bugetului de stat nr. 258/2020.

Ministerul Finanțelor va asigura și în continuare ca toți angajații din sistemul educațional să primească integral și la timp salariile", se arată în comunicat.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?