Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Ministerul Educației pregătește o reformă a învățămîntului superior

23 iun. 23:00   Societate
1795

Autoritățile moldovenești pregătesc o reformă a învățămîntului superior. Informațiile au fost confirmate pentru NM de Ministerul Educației, adăugînd că toate detaliile vor fi făcute publice ulterior. Sursele portalului din domeniul învățămîntului superior au spus că reforma prevede restructurarea universităților din Republica Moldova: numărul acestora va fi redus, dar se preconizează extinderea și consolidarea celor rămase.

„Reforma învățămîntului superior se desfășoară în Moldova de mult timp”, a spus unul dintre interlocutori.

„Acum plănuiesc să-l ducă la capăt prin restructurarea universităților. Asta înseamnă reducerea universităților de stat în Moldova. Pe vremea sovietică, aveam șapte pînă la opt universități în toată țara, acum sînt peste douăzeci, publice și private”, a explicat sursa.

El a menționat că pe piața învățămîntului superior sînt universități cu un număr mare de studenți, cadre didactice și bază materială și tehnică, precum Universitatea de Stat din Moldova (USM), Academia de Studii Economice (ASEM) și Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), care au mai multe avantaje.

„Universităților mici li se oferă diverse scenarii: fie să devină ramuri ale unor universități mari, fie să li se alăture complet”, a spus sursa.


Ministerul Educației nu a comentat încă asupra viitoarei reforme a universităților.

„Va fi o reformă, iar detaliile despre ea le vom publica mai tîrziu”, a declarat Viorica Pistrui, secretar de presă al Ministerului Educației.

Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, a declarat într-un interviu că nu cunoaște despre reformă și nu a primit informațiile oficiale corespunzătoare de la minister.

De remarcat faptul că în Republica Moldova funcţionează în prezent 16 universităţi de stat. Cele mai multe dintre ele sînt situate în Chișinău, cîte o universitate funcționînd în Bălți, Cahul, Comrat și Taraclia.

În anul universitar 2020/2021, în Moldova erau 59,7 mii de studenți.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав