COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 363 110(+659)   TRATAȚI 348 276      DECESE 9141(+22)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3017

Mîndri că păstrează tradițiile din străbuni: La Ceadîr-Lunga a avut loc Festivalul covorului

8 aug. 11:00   Societate
1756 0

Peste 120 de lăicere tradiţionale vechi au fost expuse în cadrul unui festival al covorului organizat în satul Gaidar din raionul Ceadîr-Lunga.

Localnicii spun că sînt mîndri că păstrează tradițiile transmise din străbuni.

Nina Capsamun are 67 de ani şi este conducătoarea unui ansamblu local. Femeia a venit la festival cu şapte covoare, toate de dimensiuni, culori şi cu ornamente diferite. Pe toate însă predomină un simbol local, trandafirul, considerată floarea dragostei.

"sînt mai mult figuri geometrice şi au aşa flori, de la covoarele moldoveneşti au fost preluate. Cel mai vechi e acolo mai sus. El e din anul 1934."

O altă doamnă spune că ţese covoare de mai bine de 13 ani. De-a lungul timpului, ea a devenit atît de dibace, încît poate face unele detalii chiar şi ochii închişi.


"Nu este deloc greu. Luăm totul de la zero, instalăm utilajul şi trecem la treabă. Pe timpuri vindeam covoare şi aşa ne-am construit casa. Avem nevoie de lînă și aţă, pe care trebuie să o colorăm."

Oaspeţii festivalului au avut parte nu doar de un program artistic divers. Ei au participat şi la diferite master classuri unde au învăţat tehnici locale de croşetare. Cei mai entuziasmaţi au fost copii.

Festivalul covorului găgăuz a ajuns la cea de-a opta ediţie.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X