Incendii stiri: 690
Cazul Șor stiri: 590
Preşedintele stiri: 3734

Militarii din Moldova angajați pe bază de contract vor fi asigurați cu hrană

10 mar. 09:45   Societate
1894 0

Militarii din Armata Națională care lucrează pe bază de contract nu vor mai fi nevoiți să vină la muncă cu mîncare de acasă, așa cum o fac în prezent. Începînd cu luna aprilie, aceștia vor fi asigurați cu hrană caldă la prînz.

Iar cei care sînt în serviciu 24 din 24 vor fi asigurați cu trei mese principale, a dat asigurări ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Ministrul a fost întrebat și despre faptul cum s-a ajuns în această situație, ca militarii care lucrează prin contract să nu fie hrăniți.

„Este o moștenire istorică, cînd importanța domeniului de apărare era lăsată ca ultima prioritate. Bugetul nu creștea și trebuia de făcut față la cerințele care erau. Dacă, anterior, mai mult de 70 de procente din cheltuielile bugetului mergeau pentru achitarea salariilor, iar 28 de procente pentru costurile operaționale, nu se investea în infrastructură și achiziții și, respectiv, șefii, miniștrii erau puși în diferite situații complicate cum să soluționeze această problemă. Am rămas în situația cînd nu mai putem vorbi de acel pachet atractiv de asistență socială pentru un militar, ce l-ar încuraja să vină în serviciul militar. Dacă mai oferi ceva pe lîngă salariu, sumar faci atractiv acest serviciu. Acum trebuie să întoarcem aceste beneficii, și unul este oferirea hranei, pentru că nu reușește un militar să meargă undeva și să ia prînzul”, a menționat ministrul Apărării.

Întrebat dacă R. Moldova are suficienți militari prin contract și dacă moldovenii se trag să facă serviciul militar ca și profesie, ministrul Apărării a răspuns:


„Din păcate, profesia de militar a fost atractivă, rămîne și acum, dar nu este ceva ce-ar încuraja un număr mare de doritori să vină în serviciul militar. În primul rînd, din cauza salariului. Mai rea este situația prin contract cu soldații militari sergenți. O prioritate pentru noi este să reușim să schimbăm acest aspect, deoarece corpul de sergenți și de soldați al Armatei Naționale este veriga principală. Instruirea și pregătirea sergenților este foarte importantă, dar pentru aceasta trebuie să schimbăm legea cu referire la salarizare. Soldatul care lucrează pe contract începe cu un salariu de 6 200 de lei, ceea ce nu este deloc atractiv pentru a rămîne în serviciu”, a mai spus Nosatîi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?