Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Mîine intră în vigoare două Metodologii pentru protecţia mediului de nitraţi

29 oct. 2020,, 23:00   Societate
6161 0

Metodologiile de identificare și desemnare a zonelor vulnerabile la nitrați și a zonelor sensibile la nutrienți, aprobate de Guvern, vor fi publicate în Monitorul Oficial de vineri, 30 octombrie. Controlul asupra executării acestora îi va reveni Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, transmite MOLDPRES.

Metodologia privind identificarea și desemnarea zonelor vulnerabile la nitrați stabilește abordările și criteriile de desemnare a acestor zone, în vederea asigurării protecției mediului ambiant de efectele negative ale nitraților utilizați în sectorul agricol, reducerii poluării apelor cu nitrați proveniți din surse agricole, raționalizării şi optimizării utilizării îngrășămintelor chimice şi organice ce conțin compuși ai azotului.

Conform documentului, poluarea cu nitrați reprezintă descărcarea, directă sau indirectă, în apele de suprafață sau subterane a compușilor de azot care provin din surse agricole, și care provoacă ca urmare: periclitarea sănătății oamenilor, afectarea organismelor vii şi a ecosistemelor acvatice, limitarea folosinței apei şi deteriorarea mediului ambiant. „Se consideră Zonă vulnerabilă la nitrați suprafețele de teren agricol de pe teritoriul țării prin care se drenează scurgerile difuze în apele poluate sau expuse poluării cu nitrați şi care contribuie la poluarea acestor ape”, indică decizia Guvernului.

Pe teritoriul Republicii Moldova se pot identifica trei tipuri de zone vulnerabile: zone vulnerabile potențiale; zone vulnerabile cu surse actuale şi zone vulnerabile cu surse istorice.

Metodologia privind identificarea și desemnarea zonelor sensibile la nutrienți stabileşte abordările şi criteriile de delimitare a corpurilor de apă supuse eutrofizării, în vederea asigurării unei tratări adecvate a apelor uzate şi protecției apelor în receptorii naturali, astfel încît conținutul anumitor forme ale azotului şi fosforului să nu capete tendințe de creştere, situație care trebuie să conducă la eliminarea sau cel puțin reducerea potențialului de eutrofizare a apelor de suprafață. Conform hotărârii Executivului, zonă sensibilă la nutrienți constituie apele de suprafață unde se constată depășiri ale valorilor normale ale azotului şi fosforului peste limita admisibilă, ca urmare a deversării apelor uzate.


Decizia intră în vigoare mîine, la data publicării în Monitorul Oficial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?