X 

Mii de hectare de culturi agricole, distruse de grindină la Ștefan Vodă

29 iun. 2021,, 17:00   Societate
2458 2

Avem rachete antigrindină, dar nu are cine le lansa. Nu sînt bani pentru a instrui specialişti şi a asigura activitatea unor puncte de lansare, explică Ministerul Agriculturii. Din această cauză, mii de hectare de culturi agricole sînt distruse de grindină.

Sîmbătă, doar în raionul Ștefan Vodă, ploaia cu gheaţă a afectat mai bine de o mie de hectare. Cel mai mult au avut de suferit satele Cioburciu şi Talmaza. Asta deși în zonă există o stație antigrindină, care însă este practic nefuncțională.

Cei 18 angajați de la stația antigrindină din Talmaza doar monitorizează situația meteorologică în raza de 400 de kilometri și remiterea datelor către alte stații. Totul este pregătit pentru a lupta cu grindina, lipsește doar personalul calificat.

"Au fost pregătite absolut toată tehnica necesară, adică tehnica rachetară, mijloacele tehnice, totul este pregătit pentru a lucra. Pentru a începe lucrul, adică pentru a angaja din nou lucrători, 50 de rachetari, care vor fi repartizați în două raioane, avem nevoie de circa 3 milioane de lei", a spus Serghei Panevschi, comandant al Unității Speciale Ștefan Vodă.

Instruirea celor 50 de specialişti ar permite instalarea a 11 puncte de lansare a rachetelor antigrindină, 6 în raionul Ștefan Vodă și altele 5 în raionul Căușeni, care ar proteja circa 140 de mii de hectare de terenuri agricole.

Un proiect al ministerului prevede instruirea a peste 100 de specialiști, susţine ministrul Agriculturii, Ion Perju, care a precizat că documentul nu a fost aprobat în totalitate de Ministerul Finanțelor. Respectiv, bani nu au fost acordaţi. Contactaţi pentru o reacţie, responsabilii de la Finanţe ne-au declarat că vor veni mai tîrziu cu precizări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?