Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Mihail Cernei, tînărul care a adus în țară investiții de 500 mii de euro

12 noi. 2021,, 18:03   Societate
7853 0

Pandemia de coronavirus a fost lecție pentru noi toți. În timp ce unii au întîmpinat greutăți, alții s-a bucurat de succes la care nici nu visau.

Mihail Cernei este unul dintre tinerii care spune ferm că, prin multă muncă și ambiție, obții ceea ce-ți dorești și nu este neapărat nevoie să pleci peste hotare ca să devii un om de succes. Cum a reușit să aducă în R. Moldova investiții de 500 mii de euro și ce viitor are țara noastră, în opinia lui, aflați în materialul video de mai jos:

Mai jos puteți vedea varianta scrisă a interviului:

- Salutare, prieteni! O nouă ediție a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” marca Noi.md începe chiar acum. Invitatul meu de astăzi este Mihail Cernei, un tînăr pe care pandemia nu l-a împiedicat să ajungă acolo unde și-a dorit de multă vreme, fiind lăudat de o mulțime de oameni.

Mihail, te salut cu drag!


- Bună ziua, Anastasia!

- Cum e să fii unul dintre puținii oameni care au avut doar de cîștigat pe timp de pandemie?

- Eu cred că, pe timp de pandemie, multă lume a avut de cîștigat. Întrebarea e cum au cîștigat și ce au făcut ca să valorizeze oportunitățile apărute în pandemie. Pentru noi pandemia a fost o validare a lucrărilor pe care noi le-am început încă în 2015, prin crearea unei platforme. Noi deja eram gata la trecerea asta din oficiu la digital și platforma noastră a fost atunci amplasată în lumina reflectoarelor și, evident, asta a fost cheia succesului.

- Tu, prin multă muncă, ai reușit să aduci investiții de 500 mii de euro într-un startup din R. Moldova. Aș vrea să ne povestești mai multe detalii despre asta. Cum s-a întîmplat?

- În ultimul timp, este mediatizat foarte mult elementul dat. Cred că trage atenția mass-mediei mai mult din motivul că mai mult din 99% din startupurile din întrreaga lume nu reușesc să primească investiții de la investitori. Nu vorbim despre investițiile străine, ci la general despre elementul de investiții. Deci, evident că în momentul în care te afli între mai puțin de 1% din statistica globală, e un element de mîndrie. Cheia succesului prin care noi am reușit să acaparăm așa o investiție... Pentru cineva e o investiție mare. Noi, la moment, sîntem amplasați în nouă țărin din Europa de Est și Europa Centrală. Cînd te uiți, la grămadă 500 mii sînt mulți, dar cînd trebuie să îi împarți în diferite părți, e foarte puțin. Cred că pandemia și felul în care noi eram gata de pandemie, ne-a ajutat foarte mult să dăm încredere oamenilor care erau cu ochii pe noi. Pregătirea pe care am avut-o noi în acceleratorul din startup iar a ajucat un rol important, prin aceea că am dat mesaje de încredere investitorilor și ca urmare s-a materializat investiția pe care am primit acum un an. Cînd vorbim despre news, e ceea ce s-a mîntîmplat aici și acum. Investiția despre care vorbește presa acum, deja e de un an. Acum, sîntem în cea de-a doua rundă de invetiții. Sper ca, în viitor, să vă bucurăm cu mai multe noutăți, care-i fac pe moldoveni mîndri. Cred că generației de astăzi, care a venit cu multe așteptări, îi dăm un imbold să creadă în visurile lor.

- A fost o uimire pentru tine sau un lucru la care te așteptai să se întîmple?

- Te referi la investiție?

- Da.

- Eu iubesc să compar debitul cu creditul. Pentru mine, investiția nu a fost nici uimire și nici nu mă așteptam la ea. A fost o necesitate, pentru că compania se afla într-un val de creștere la acea etapă și cred că mai mult a fost un element de mîndrie prin valorizarea acțiunii date.

- Toată lumea vrea un trai mai bun. Mulți aleg să plece peste hotare, spunînd că acolo sînt condiții decente de trai. Tu, tînăr fiind, crezi că viitor ai aici, în RM? Poți să te dezvolți așa cum îți dorești?

- Bună întrebare, foarte interesantă. Noi nu știm ce se va întîmpla mîine, cu atît mai mult în viitorul apropiat, dar eu am speranțe și sînt foarte încrezut în faptul că cine muncește - primește. Eu nu văd, la moment, obstacole în R. Moldova de a te dezvolta ca antreprenor. Eu nu văd, la moment, obstacole în R. Moldova de a-ți garanta un trai bun. Pînă la urmă, ce înseamnă un trai bun? Să ai motivare peste tot - în familie, la lucru, mai ales că noi trăim în era Internetului. Ca să ai succes nu e neapărat să fii în Marea Britanie sau Italia. E nevoie să-ți pui creierul în mișcare și să arăți că poți.

- Tu călătorești foarte des, revii de fiecare dată cu drag acasă. Nu te-ai gîndit, totuși, că undeva, unde ai fost acum două - trei săptămîni, e mai bine? Nu te-a purtat gîndul ca să rămîi acolo?

-Nu știu cum să îți spun. Eu sînt un om care încearcă să valorizeze timpul prin care trece, locațiile prin care se află. Desigur că te întorci înapoi cu amintiri plăcute. De exemplu, pentru mine, Praga este un oraș sufletesc în care eu mă simt extraordinar de bine la nivel personal și profesional, dar asta nu se compară nicidecum cu sentimentul cînd vii acasă. Aici te așteaptă lumea. Elementul de fericire pe care-l primești cînd îți vezi copiii că te așteaptă la Aeroport, cînd îți vezi soția bucuroasă să te primească acasă, oamenii toți ți-s cunoscuți. La noi, fețele parcă arată altfel. Eu mă țin de părerea că noi trăim într-o lume în care ar trebui să ne bucurăm de orice, mai ales că ne permitem să călătorim în diferite țări, dar să nu uităm că cineva ne așteaptă aici, acasă.

- Cum ai descrie, în cîteva cuvinte, țara în care trăiești?

- Plină de gust,o țară care arată emoții. Germanul nu-ți arată niciodată emoția. Moldoveanul, în discuții vezi dacă îți place de el, îi place lui de tine. Într-o retrospectivă, ca răspuns, îți spun - gust și emoții.

- Tu te simți fericit astăzi, acasă?

- Pentru mine fericirea este relativă. La moment, eu mă simt motivat, împlinit. Pe plan personal mă simt împlinit, pentru că am ocazia să-mi cresc o familie aici. Am ocazia să cresc o echipă de specialiști de talie mondială. Referitor la fericire, pentru mine fericirea înseamnă litoralul mării și un laptop, să-mi văd succesele pe care le îndeplinește echipa pe care eu o creez.

- Spune-mi, te rog, ce contează cu adevărat în viață?

- Înțelegerea procesului prin care treci, înțelegerea timpului și locului în care te afli și, evident, reacția în timp real la ceea ce se întîmplă în jurul tău. Dacă nu realizezi unde te afli, în ce moment al vieții te afli, riști să pierzi beneficiul pe care-l poți executa aici, dar riști să te pierzi cumva în timp și spațiu.

- Cum îți vezi tu țara peste 30 de ani? Crezi că va avea un viitor frumos?

- Peste 30 de ani eu văd Moldova nu doar o țară care își poate ține populația aici, oferindu-i un loc de muncă și o carieră, dar o țară care a dezvoltat instinctul naționalității și o țară care a crescut conștiința poporului nostru. Eu văd că, în următorii 30 de ani, cel puțin eu, flagul Moldovei o să-l afișez oriunde mă duc.

- Dacă ar fi să poți recomanda cuiva să viziteze R. Moldova, de ce ai face-o?

- Prin simplitate. Eu și așa recomand la toți să ne viziteze și nu numai. Cel mai important este simplitatea oamenilor pe care o găsești aici, căldura mămăligii, sarea din brînză. Mîncarea tradițională este un atu pentru mine și eu o recomand oricui. Oamenilor care nu știu unde noi ne aflăm, de asemenea, le recomand să ne viziteze. Mereu le explic istoria țării și cît nemuroși și omenoși sîntem noi. Tot timpul le recomand să vină la noi și să vadă populația, pentru a putea face o comparație cu ceea ce are el acolo și ceea ce avem noi aici.

- Practic ai răspuns și la următoarea mea întrebare, dar risc să ți-o pun. De ce pentru tine nicăieri nu-i ca acasă?

- Noi putem alege orice. Putem alege cu cine ne căsătorim, unde să călătorim, dar noi nu alegem țara în care să ne naștem. Noi toți înțelegem că nicăieri nu-i ca acasă, pentru că aici ai fost creat și asta te atrage.

- Foarte frumos ai vorbit despre țara în care trăiești. Eu îți urez succes în tot ceea ce faci și să ai toate condițiile necesare ca să poți să-ți dezvolți afacerea aici, în RM.

-Mulțumesc mult pentru invitație!

- Cu mare drag!

- Țineți-o tot așa!

- Prieteni, aceasta a fost ediția de astăzi a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă”, marca Noi.md. Vă reamintesc, în cazul în care doriți să deveniți și voi protagoniștii rubricii noastre, așteptăm să ne scrieți pe adresa de email intreaba@noi.md sau pe rețelele de socializare. Pînă la noi întîlniri!

Partenerii rubricii sînt Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat și Președinția Republicii Moldova.

Alte ediţii ale proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” le puteţi vedea aici.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?