Migrația, pe radarele primăriilor

Migrația, pe radarele primăriilor

Persoanele responsabile de migrație din cadrul primăriilor sînt puntea de legătură dintre cei născuți într-o anumită localitate.


Dacă timp de mai bine de două decenii, autoritățile locale priveau neputincioase cum oamenii pleacă din sate și orașe în căutarea unui trai mai bun, fie peste hotarele țării, fie în alte localități din Moldova, acum ele au înțeles că pot transforma migrația în oportunitate pentru dezvoltarea locală.


Această schimbare de abordare a fost posibilă pentru cele 38 de comunități partenere ale proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, finanțat de Guvernul Elveției.


De exemplu, satul Vorniceni din raionul Strășeni se confruntă ca și sute de comunități din Moldova cu plecarea masivă a locuitorilor săi. Azi, Vorniceni are oficial 4000 de locuitori, cu 1200 mai puțin decît acum 10 ani.


Neoficial, cifra ar ajunge abia la 2.000 de persoane. Ceilalți și-au ales drept destinație Rusia, Italia, Grecia, Spania, SUA, Canada, Portugalia și Marea Britanie.


Nu demult, în Vorniceni, precum şi în alte 37 de localităţi, au fost create Asociații a băștinașilor cu scopul de a-i uni pe cei născuți în sat în jurul unui scop comun: îmbunătățirea condițiilor de trai în localitatea natală. Astfel de asociații au fost fondate de toate comunitățile beneficiare ale proiectului PNUD.


Totodată, cele 38 de primării au desemnat din rîndul angajaților o persoană responsabilă de diasporă, migrație și dezvoltare (DMD).


În total, cele 38 de localități partenere ale PNUD au adunat informații despre 71.300 migranți, persoane care au fost ulterior implicate la soluționarea problemelor cu care se confruntă localitățile de baștină.


În perioada 2015–2018, peste 10.000 de moldoveni plecați din 38 comunități au contribuit cu peste 257.000 de dolari pentru dezvoltarea locală, sumă la care se adaugă 1,19 milioane de dolari oferiți sub formă de granturi de Guvernul Elveției.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load