X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Midrigan: „Demiterea lui Haret încalcă legislația moldovenească”

12 sep. 2022,, 17:45   Societate
2338 0

Decizia Ministerului Culturii de a rezilia contractul cu directorul Teatrului Rus de Stat A.P. Cehov, Constantin Haret, încalcă principiul legislației, potrivit căruia legea civilă nu are efect retroactiv. Avocatul Pavel Midrigan a vorbit despre acest lucru într-un interviu acordat iton.md.

El a menționat că prin semnarea unui contract cu un angajator pe o anumită perioadă, o persoană își planifică cariera, bugetul pentru această perioadă.

„Își asigură stabilitate pentru cîțiva ani, poate lua, de exemplu, un împrumut, intenționînd că îl poate rambursa în acest timp. O modificare unilaterală de către angajator a regulilor jocului trebuie să aibă motive foarte întemeiate, de exemplu , neîndeplinirea obligaţiilor de către angajat. Se ştie că acesta nu este cazul lui Haret", a subliniat avocatul.

Potrivit lui Pavel Midrigan, ideea de a numi șeful teatrului printr-un concurs în sine nu are nimic negativ, dar este necesar să se ofere unei persoane posibilitatea de a activa pînă la sfîrșitul contractului de muncă și abia apoi de a-i posibilitatea de a participa la concurs dacă dorește. Unde mai pui că pentru un concurs trebuie să te pregătești nu o singură zi, și nu un an.

Potrivit avocatului, Moldova a semnat un acord de neînțeles cu Uniunea Europeană, și este obligată să implementeze ceva, să facă niște reforme.
„Dar asta nu înseamnă că trebuie să mergi peste cadavre. Poate că ideea reformării teatrelor este una bună, dar mai întîi trebuie să dezvolți mecanisme, să aduci legislația în concordanță cu realitățile noastre. Cît despre organizarea de concursuri pentru funcții de conducere , nu sînt întotdeauna transparente la noi,” a spus expertul.


Ministerul Culturii a semnat un contract de muncă cu Constantin Haret pe o perioadă de cinci ani la 9 octombrie 2020. În martie 2021 a fost adoptată o modificare a Legii teatrelor, circurilor și organizațiilor de concerte, care prevede că șefii acestor instituții sînt numiți pe baza rezultatelor unui concurs.

La sfîrșitul lunii august 2022, directorul Teatrului Rus de Stat Constantin Haret a primit o notificare de la Ministerul Culturii privitor la rezilierea contractului său de muncă de la 1 octombrie.

Comentînd situația, ministrul Culturii, Serghei Prodan, a spus că motivul rezilierii contractului cu Haret a fost „dorința de a face totul în conformitate cu legea, iar legea spune că toți șefii instituțiilor autonome – teatre și săli de concerte – trebuie numiţi prin concurs. Un alt motiv este o serioasă reforma care se pregăteşte acum şi va afecta toate instituţiile teatrale. Acelaşi anunţ va fi dat şi altor directori de teatru care nu au promovat concursul pentru numire." El a adăugat că Haret ar putea intra în competiție dacă va dori să o facă.

Pe 8 septembrie, colectivul Teatrului A.P.Cehov a ținut un briefing pentru presă, la care și-a exprimat poziția în legătură cu acțiunile Ministerului Culturii. "Avem impresia că stăm în calea cuiva, iar cineva își urmărește propriile interese. Teatrul plătește serviciile comunale, reparațiile, spectacolele de teatru și taxele din fonduri proprii. A existat o inițiativă a directorului nostru de a face intrarea gratuită pentru refugiați și am deservit peste 12 mii de spectatori din Ucraina în cîteva luni. Statul nu ne-a susținut. Mai mult, în aprilie, Ministerul Culturii a redus subvenția cu 200 de mii de lei. Și care sînt obiectivele ministerului? Să facă teatrul neprofitabil și să-l închidă? Să ne decapiteze într-o perioadă atît de grea?”, au declarat membrii colectivului în apelul lor către public și autorități.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?