Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Membrii echipajului, capturat anterior în Afganistan a ajuns acasă

17 apr. 2020,, 08:30   Societate
2834 1

Șase cetățeni moldoveni și un ucrainean au intrat noaptea trecută în țară prin Aeroportul Internațional Chișinău cu un zbor cargo operat de către o companie rusească, scrie realitatea.md

Cei șapte sînt membri ai echipajului companiei moldovenești Valan International Cargo Charter, companie care a mai figurat în presă în 2015, atunci cînd elicopterul acesteia a fost capturat de talibani în Afganistan, în 2017 cînd un avion al acesteia s-a prăbușit în Oceanul Atlantic și în 2018, cînd un alt elicopter al companiei s-a prăbușit în Afganistan. De această dată, membrii echipajului erau implicați într-o operațiune umanitară în Sudanul de Sud de pe continentul african. Aeronava de tip Ilyushin Il-76 a transportat în Moldova și elicopterul companiei.

Dispoziția Comisiei pentru Situați Excepționale

Zborul de tip cargo „care transportă echipajul de zbor al companiei Valan International Cargo Charter, cetăţeni ai Republicii Moldova şi un cetăţean al Ucrainei” a fost permis prin Dispoziția nr. 17 din 13 aprilie a Comisiei pentru Situații Excepționale. Astfel, prin decizia sa, CSE a oferit dreptul companiei aeriane AVIACON ZITOTRANS, cu sediul în Ekaterinburg, Rusia să efectueze un zbor pe ruta Juba - Djibouti (Tech. Landing) - Chișinău - Krasnodar.

La fel, prin decizia CSE s-a oferit permisiunea pentru „intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internaţional Chişinău, a unui cetăţean ucrainean, angajat al companiei Valan International Cargo Charter”. „Compania Valan International Cargo Charter, în coordonare cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, va asigura însoţirea persoanei de la punctul de intrare pînă la punctul de ieşire din Republica Moldova”, se arată în Dispoziția CSE din 13 aprilie.


Nu în ultimul rînd, Comisia pentru Situații Excepționale a permis „accesul temporar, pînă în data de 17.04.2020, pe teritoriul Republicii Moldova, în condiţii strict reglementate de autorităţile competente, a echipajului aeronavei companiei aeriene AVIACON ZITOTRANS”, după care acesta va zbura spre Krasnodar.

Zborul Juba - Djibouti (Tech. Landing) - Chișinău - Krasnodar

Potrivit flighradar24.com, aeronava Ilyushin II-76TD a aterizat pe pista Aeroportului Internațional Chișinău în jurul orei 4:40 a nopții trecute. Solicitată de Realitatea.md, ofițerul de presă al Autorității Aeronautice Civile, Irina Bodolică, a confirmat că aeronava a transportat elicopterul companiei moldovenești și echipajul acestuia.

„Au reventi șapte persoane. Două echipaje și un tehnician. Aceștia au activat în Sudanul de Sud pe baza contractului cu World Food Program ONU, efectuînd operațiuni umanitare. Contractul s-a terminat, iar din cauza COVID-19 elicopterul și echipajul au fost blocate acolo”, a precizat Bodolică.

Informația privind intrarea în Moldova a șapte persoane a fost confirmată pentru Realitatea.md și de către ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi. Ea a menționat că prin punctul de trecere a frontierei aeriene în țară au intrat șase cetățeni moldoveni și un cetățean ucrainean. „Conform procedurii stabilite, cetățeanul ucrainean a fost escortat de un echipaj mobil pînă la punctul de trecere Palanca, a precizat Novițchi.

Despre Valan International

Compania Valan International Cargo Charter este specializată în organizarea traficului aerian, prestarea serviciilor de transport aerian pentru mărfuri și călători, asistența tehnică și reparația navelor aeriene. Compania operează cu aeronave de tip Mi-8 MTV-1 și AN-26-100. A participat la mai multe misiuni internaţionale, inclusiv în Afganistan și Irak, efectuînd totodată zboruri sub egida ONU.

Amintim că, compania Valan International Cargo Charter a mai figurat în presa moldovenească, dar și cea internațională de cel puțin două ori. Astfel, în noiembrie 2015, un elicopter al companiei moldovenești a fost capturat de talibani în Afganistan.

În momentul incidentului, în elicopter se aflau 21 de persoane, dintre care trei membri ai echipajului care erau moldoveni și 18 soldați ai Armatei afgane. În urma aterizării forțate, patru persoane au murit, fiind vorba de trei soldați și un membru al echipajului, iar supraviețuitorii au fost luați drept ostatici. Membrii echipajului Ionel Buruiană și Mihai Crihan au fost ținuți ostateci pînă în februarie 2019, cînd au fost eliberați în urma unei operațiuni secrete și transportați în Federația Rusă. Anunțul despre eliberarea celor doi a fost făcut de către președintele Igor Dodon.

În octombrie 2017, un avion al companiei moldovenești Valan International Cargo Charter s-a prăbușit în Oceanul Atlantic la scurt timp după ce a decolat de pe aeroportul internaţional din Abidjan, Coasta de Fildeș. Aeronava An-26 efectua zboruri pentru armata franceză și avea la bordul său 10 persoane, dintre care şase cetățeni ai Republicii Moldova și patru cetățeni francezi. În urma incidentului, patru moldoveni au murit, iar alții doi au fost grav răniți.

Nu în ultimul rînd, în septembrie 2018, un elicopter MI-8 MTV s-a prăbușit, la scurt timp, după decolarea de la baza aeriană militară din Mazar-i-Sharif din Afgansitan. Atunci la bordul elicopterului se aflau 3 membri ai echipajului cetățeni ai Ucrainei și 11 pasageri cetățeni ai Afganistanului. În urma prăbușirii, doi membri ai echipajului și 10 pasageri au decedat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?