X 
Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 930

Membrii Academiei de Științe a Moldovei, în ședință extraordinară. Cer anularea reformei universităților

1 iul. 12:09   Societate
6027

Membrii Titulari și Corespondenți ai Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) cer reîntoarcerea institutelor de cercetare în componența AȘM și nu absorbția acestora de către universități.

În acest sens, Adunarea Generală a membrilor AȘM au aprobat formarea unei comisii de perfectare a hotărârii Ministerului Educației și Cercetării de reformare a domeniului învățământului superior și al cercetării.

Reformarea propusă este o „problemă complexă, ridică mai multe semne de întrebare, a declarat vicepreședinta AȘM, Svetlana Cojocaru.

Potrivit președintelui AȘM, Ion Tighineanu, care a citat și opinia unor profesori și academicieni, Academia s-a dezvoltat pe parcursul anilor și a acumulat multă experiență, fiind recunoscută și la nivel internațional. De aceea, membrii AȘM cer ca institutele de cercetare să revină în componența Academiei.

„În decursul ultimilor ani, în condițiile unei finanțări modeste, doar 0,27% din PIB, prezidiul AȘM a întreprins o serie de măsuri pentru a promova imaginea, au fost create platforme științifice, care au devenit punți de colaborare, am reușit în acest interval să ridicăm AȘM la un nivel de vizibilitate și recunoaștere internațională. Versiunea optimă ar fi atașarea institutelor de cercetare la AȘM care a acumulat experiența necesară și suficientă. Propunerea este de a reveni la calea de parcurs, la evaluarea sistemului de cercetare, inovare și elaborare”, a precizat Ion Tighineanu.


Un profesor a menționat că „este foarte trist și dezamăgitor să știm că instituțiile de cercetare vor fi transferate la universități. Sper ca decizia să fie anulată, ar fi în interesul tuturor să fie puternic afiliate AȘM”.

Academicianul Teodor Furdui a subliniat că „știința națională se află în pericol mortal”.

„De aceea, noi nu avem dreptul moral să fim indiferenți față de intențiile guvernatorilor de a realiza o reformă antisocială, antiștiințifică și antistatală. De tot ce se întâmplă e vinovată conducerea Academiei, dar și membrii ce formează această adunare. N-am format în societate o opinie adecvată a cercetărilor științifice, a semnificației acestui domeniu în dezvoltarea societății. Neîntoarcerea institutelor fondate de Academia de Științe este ultima lovitură a instituțiilor științifice și se află în stare de agonie”, a spus Furdui.

„Țara fără științe nu are viitor. Cum vrem să intrăm în UE fără știința națională?”, a adăugat academicianul.

Menționăm că și decizia privind desființarea și comasarea mai multor universități a fost criticată dur de mediul academic din R.Moldova. Colectivul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport a adresat o solicitare în acest sens Ministerului Educației în care a cerut stoparea procesului de absorbție a instituției. Și corpul profesoral al Universității Agrare, deopotrivă cu studenții care își fac studiile acolo, s-au declarat împotriva dizolvării instituției.

Totodată, fostul președinte al țarii Mircea Snegur a adresat o scrisoare deschisă Maiei Sandu, în care și-a exprimat regretul în legătură cu închiderea Universității de Stat din Tiraspol. El a cerut Ministerului Educației să revadă această decizie, precizînd că „a distruge prima instituție de învățămînt superior din țară este o lipsă de respect față de istoria neamului nostru”.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав