TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Medicii de familie se vor ghida de un nou protocol pentru tratamentul ani-Covid

Ministerul Sănătății a aprobat ediția a V-a a Protocolului Clinic Național ”Infecția cu coronavirus de tip nou”, actualizat în baza celor mai recente informații disponibile la nivel mondial privind tratamentului pacienților cu COVID-19.

Conform noului protocol, toate cazurile suspecte la infecția cu virusul SARS CoV-2 vor fi testate pentru a confirma diagnosticul de COVID-19, iar pînă la obținerea rezultatului, acestea vor fi gestionate ca și potențial infectat COVID-19, fiind acordat tratament medical centrat pe necesitățile pacientului. În același timp, pacienților cu forme asimptomatice de COVID-19 nu li se va indica tratament.

Pacienților cu forme simptomatice de COVID-19, tratați la domiciliu, la care sînt asociați factori de risc, care ar putea duce la agravarea stării, li se recomandă monitorizarea SaO2 cu pulsoximetru la domiciliu. Pacienților cu forme ușoare de COVID-19, nu li se recomandă indicarea terapiei cu antibiotice sau administrarea acestora cu scop profilactic. Totodată, pacienților cu forme ușoare de COVID-19 sau cu pneumonie non-severă tratați în condiții de domiciliu nu li se indică glucocorticoizi.

Pacienţilor care au indicaţii, tratamentul cu Remdesivir li se va administra cît mai precoce (la 1-6 zi a maladiei), inclusiv și anticoagulante.

De asemenea, atenție sporită va fi acordată strategiilor de sprijin psihosocial, pentru evaluarea promptă a anxietății și simptomelor depresive a pacienților în contextul COVID-19. La fel, înainte de externare pacienții cu COVID-19 se vor examina pentru necesitățile de reabilitare, pentru a facilita referirea ulterioară.


Gravidele și lăuzele, caz suspect, probabil sau confirmat de COVID-19, vor avea acces la îngrijiri calificate centrate pe femeie, asistență obstetricală, fetală și neonatală.

Copiii caz suspect, probabil sau confirmat de COVID-19, trebuie să se afle împreună cu îngrijitorii ori de cîte ori este posibil.

Totodată, în perioada 13-16 aprilie curent, vor avea loc instruiri on-line pentru medicii de familie din întreaga țară.

Protocolului Clinic Național a fost actualizat de grupul de lucru al MSMPS, constituit din specialiști ai Comisiilor de specialitate ale Ministerului, cadre didactice din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” și medici epidemiologi din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load