Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Medic virusolog, despre pericolul purtării măștilor pe vreme caldă

7 mai. 2020,, 19:00   Societate
208772 1

Purtarea îndelungată a măștii medicale simple în vreme caldă poate fi periculoasă, deoarece pe căldură o astfel de mască pote fi purtată doar 20 de minute, nu două ore, așa cum se crede. Toate acestea din cauza faptului că în ea se acumulează mai repede umiditate.

În același timp, în vreme caldă, virușii se pot comporta mai activ, iar din cauza respirației frecvente, urmare a vremii călduroase, ei vor fi trași în organismul omului ca un aspirator.

Această opinie a fost exprimată de medicul epidemiolog-virusolog Serghei Netesov pentru publicațiea "MK". El a explicat că măștile care pot fi găsite acum în farmacii și magazine protejează doar la un nivel de 20-30%. Unele dintre ele nu au nici măcar o etanșare specială pentru a asigura o fixare strînsă în jurul nasului.

"Reiese că, din cauza faptului că inspirați și expirați în principal prin părțile laterale ale măștii, dvs primiți aproape aceeași cantitate de bacterii și viruși, dar aveți și o incomoditate mare. Iar cînd masca se udă de la respirație, fibrele sale se lipesc, devine mai greu de respirat, iar virușii prin aceste găuri formate trec mai ușor. În general, pe vreme caldă, durata de viață a unei astfel de măști este de numai 20 de minute, și nu două ore, așa cum se crede. Și toate din cauza faptului că în ea se acumulează mai repede umiditate", a spus medical epidemiolog-virusolog.

Vorbind despre măștile confecționate acasă, el a spus:"dacă o persoană face o mașină cu propriile mîini, atunci din orice material l-ar construi, nu va ieși nimic bun din asta".


"Același lucru e și în acest caz. Efectul măștii de casă este egal cu acoperirea gurii cu o batistă. De aceea aceasta este o incomoditate nejustificată. Mai ales că puteți alege din neștire o țesătură în care va fi mult mai greu de respirat decît în masca medicală tradițională", a subliniat Serghei Netesov.

În opinia sa, cel mai bine ar fi de procurat o mască medicală de tip FFP1 sau 3M, care filtrează de zeci de ori mai bine. "Acestea sînt măștile care pot fi purtate toată ziua, se lipesc bine și au o supapă, astfel încît ea nu se dezlipește de față în timpul expirării. În plus, astfel de măști pot fi sterilizate în regim ușor. Și cel mai important – în ele este mai ușor de respirat", a spus medicul epidemiolog-virusolog.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?