COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 857 485 INFECTAȚI 330 799(+1505)   TRATAȚI 308 832     DECESE 7576(+41)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2959
Puterea stiri: 6800
Coronavirus stiri: 7617

Medic: „Cît o să am putere, o să mă lupt, nu o să-i permit să..."

6 sep. 09:11   Societate
1508 0

A văzut atîta suferinţă şi durere de cînd a început pandemia de coronavirus, încît nici în perioada cînd a îngrijit victimele războiului din Yemen nu a simţit atîta tristeţe în suflet. Vorbim despre şefa secţiei de boli infecţioase de la Spitalul din Căuşeni, Aurelia Pînzari, notează Noi.md cu referire la publika.

Cu lacrimi în ochi, medicul mărturiseşte că se simte ca în infern atunci cînd intră în secţie şi vede persoanele conectate la aparatele de oxigen. Acestea o roagă cu privirea să le salveze, dar de multe ori, nici îngerii în halate albe nu pot face nimic.

„Acesta este coşmar, eu aşa coşmar nu am văzut, nici..."

Aurelia Pînzari a fost medic de familie în Căuşeni timp de 18 de ani. Apoi, a plecat în Yemen, unde opt ani a activat ca medic generalist. Înainte cu şase luni de a reveni acasă, în ţară s-a început războiul, astfel aceasta a început a trata bolnavii răniţi în lupte. S-a întors în ţară, iar după doi ani a devenit şefa secţiei boli infecţioase din Căuşeni. Eroul în halat alb mărturiseşte că ţine minte şi acum ziua de 30 martie cînd în spital au fost internate persoane infectate de coronavirus. De atunci, ziua trata iar noaptea studia, pentru a putea face faţă virusului.

„Acolo nu am văzut atîtea decese, acolo este război. Aici este mai grav psihologic, ştii oamenii ceea, îi cunoşti. Un an jumate, dar nu mă pot deprinde. Acesta este coşmar, eu aşa coşmar nu am văzut, nici... Nu ştiu, poate cineva se deprinde cu aceasta, dar este foarte greu de lucrat. ”, a declarat Aurelia Pînzari, şefa secţiei de boli infecţioase Spitalul raional Căușeni.

Aurelia Pînzari mai spune că unul dintre momentele dificile este să anunţe familia pacientului că acesta a pierdut lupta cu viaţa.

„Este dureros cînd intri şi vezi că starea este gravă, dar ei se uită, parcă te roagă să îl salvezi, la unii ştii că va scăpa, alţii nu au şanse. Este greu să le spui şi la rude, sînt cazuri că ei ziua vin, vorbesc, totul este bine, merge spre ameliorare, iar seara se constată decesul.”, a mai relatat femeia.

Cel mai dureros însă este să vezi cum copiii îşi privesc părinţii pe geam şi-i roagă să nu-i părăsească.

„Să vedeţi cum plîng rudele la fereastră. Eu am avut o mamă tînără. Ea a scăpat, dar a fost foarte grav. Copii, fata de 14 şi băiatul 12, toată ziua stăteau la fereastră şi o rugau mamă luptă, mamă luptă, nu muri, mamă luptă.", a mai adăugat medicul Aurelia Pînzari.

A început să respire mai uşor la sfîrşitul verii, atunci cînd în ţară se atesta o descreştere a cazurilor de COVID-19. Dar virusul ucigaş nu a bătut în retragere, iar în Moldova a început a circula o nouă tulpină, mult mai periculoasă şi contagioasă.

„Credeam că de acum am scăpat, noi ne-am vaccinat, dar cînd s-a început valul. Foarte agresiv, cu foarte multe complicaţii. Atacă nu numai vîrstnicii şi nu numai pacienţii cu patologii concomitente , dar toţi. Am avut şi de 17 ani trataţi şi de 23, 25.”

Aurelia Pînzari spune că este la limita extenuării, dar şi aşa va continua să ducă lupta contracronometru cu noul coronavirus. În final, istovită, eroul în halat alb i-a rugat pe oameni să se vaccineze, astfel încît lupta cu ucigaşul invizibil, care răpeşte vieţi va fi mai uşoară.

„Cît o să am putere, o să mă lupt, nu o să-i permit să... O să ajut cît o să pot, cît voi avea eu putere."

Pînă la ziua de astăzi, Aurelia Pînzari are trataţi peste o mie de pacienţi.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Ce veți face dacă tariful pentru încălzirea cu gaze va fi extrem de ridicat?
🔽🔽