Criza energetică stiri: 1718
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

MEC anunță noi reglementări pentru instituțiile de învățămînt în contextul anulării stării de urgență în sănătate publică

15 apr. 2022,, 22:55   Societate
1199 0

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță vineri, 15 aprilie, noi reglementări pentru instituțiile de învățămînt în contextul anulării stării de urgență în sănătate publică. MEC a aprobat Instrucțiunea privind măsurile de protecție în cadrul instituțiilor de învățămînt publice și private în contextul epidemiologic al COVID-19.

Instrucțiunea prevede măsurile care trebuie respectate de către instituțiile de învățămînt publice și private, începînd cu 16 aprilie 2022, în scopul asigurării condițiilor de siguranță a copiilor/ elevilor/ studenților și angajaților din sistemul educațional. Noua instrucțiune conține mai puține restricții de ordin epidemiologic, transmite Noi.md cu referire la zdg.md.

Autoizolare în caz de îmbolnăvire

Conform documentului, copiii/elevii, studenții și angajații care prezintă simptome de COVID-19 nu se admit cu prezență fizică în instituție. „Persoanele simptomatice trebuie să rămînă la domiciliu și să apeleze medicul de familie pentru efectuarea testului”.

De asemenea, copiii/ elevii, studenții și angajații care sînt testați pozitiv pentru COVID-19 se autoizolează la domiciliu, indiferent de statutul de vaccinare.


Organizarea activităților în aer liber

Instituțiile de învățămînt vor decide cu privire la posibilitatea organizării unor activități educaționale în aer liber sau spații mari și bine ventilate pentru a reduce riscul de transmitere a agenților patogeni ce provoacă COVID-19.

Curățenie și dezinfecție

Fiecare instituție de învățămînt elaborează un plan de curățenie și dezinfecție a spațiilor, care includ în structură următoarele aspecte:

  • operațiunile și ordinea în care se vor efectua;
  • materialele care se vor utiliza pentru fiecare operațiune;
  • tehnica ce va fi aplicată pentru fiecare operațiune;
  • ritmul de curățenie și dezinfecție, ținînd cont de timpul necesar de aerisire a spațiului;
  • responsabil de efectuarea curățeniei și de supravegherea efectuării conforme a curățeniei.

MEC îndeamnă organele locale de specialitate în domeniul învățământului, conducătorii instituțiilor de învățământ publice și private să organizeze procesul educațional cu respectarea regulilor și normelor sanitaro-igienice și să colaboreze cu structurile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) în scopul reducerii riscului de transmitere a infecției de COVID-19.

Starea de urgență în sănătate publică, care a durat puțin peste doi ani, a fost anulată. O decizie în acest sens a fost luată vineri, 15 aprilie, în cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică (CNESP), anunță ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?