Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Maternitatea nr.2 și Patria-Loteanu vor deveni obiecte ocrotite de stat

5 oct. 2020,, 18:15   Societate
5814 0

Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat va fi modificat și completat cu trei obiecte noi, care reprezintă arhitectura epocii realismului socialist din perioada sovietică, informează eNews.

Modificările respective au fost deja aprobate de Consiliul Național al Monumentelor Istorice de pe lîngă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, scrie logos.press.md.

Printre clădirile cu statut de monument se numără clădirea fostului Minister al Industriei Alimentare de pe bulevardul Ștefan Cel Mare, Maternitatea nr.2 cu zona de parc de pe bulevardul Grigore Vieru și cinematograful Patria - Emil Loteanu. De fapt, pretendenți de a completa Registrul au fost mai mulți. Aceasta este clădirea Academiei de Științe a Moldovei, hotelurile "Chișinău" și "Național", unele case de locuit de pe bulevardul Ștefan cel Mare și altele, Dar deocamdată lor încă nu le-a venit rîndul, documentele au fost pregătite doar pentru trei obiecte.
Potrivit colaboratorului științific al Centrului de studiu ale artelor din RM, Tamara Nesterov, aceste clădiri reprezintă o valoare istorică, se disting printr-o calitate arhitecturală și artistică înaltă.

Acest lucru este valabil mai ales pentru clădirea fostului Minister al Industriei Alimentare. Aceasta a fost construită după proiectul lui Valentin Alexandrovici Voițehovschi - om de artă emerit al RSSM (împreună cu arhitectul P. Borisov) în 1952.

Cinematograful Patria-Emil Loteanu este, de asemenea, creația lui Valentin Voițehovschi. Dacă cinematograful va primi statutul de monument de importanță națională, atunci putem spera că, cel puțin, el nu va fi amenințat cu demolarea, iar o posibilă reconstrucție în viitor va avea loc sub supravegherea specialiștilor și sub ochii publicului.


Clădirea Maternității nr. 2, de asemenea, a fost construită în anii 1950 în stilul realismului socialist și proiectată de arhitectul Ilia Șmurun, care era specializat anume în obiecte medicale. După proiectul său a fost construit și Spitalul pentru copii de la Telecentru.

Registrul actualizat al monumentelor de istorie și arhitectură ocrotite de stat urmează a fi aprobat prin Hotărîrea Guvernului și ulterior transmis spre aprobare Parlamentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?