Măsuri urgente: Peste 16 mii de tone de păcură ajung la Termoelectrica din rezerva de stat (DOC)

22 oct. 2021,, 11:28   Societate
3028 0

Agenţia Rezerve Materiale va elibera din rezervele de stat, cu titlu de deblocare, către S.A. „Termoelectrica” cantitatea de 16 500 tone de păcură. Un proiect în acest sens a fost aprobat vineri, 22 octombrie, de Executivul Republicii Moldova.

Ministerul Afacerilor Interne, la elaborarea proiectului bugetului de stat pentru anul 2022, va înainta propuneri Ministerului Finanțelor privind alocațiile necesare pentru completarea rezervei de stat cu cantitatea de păcură eliberată, transmite Noi.md cu referire la replicamedia.md.

Potrivit notei informative a proiectului, statul intervine în soluționarea situației excepționale create pe piața gazelor naturale, asigurării securității energetice a țării și protecției populației.

„Din cauza situației de criză privind livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, S.A. ”Termoelectrica” a fost trecută la arderea păcurii. În acest sens, reieșind din faptul că la data de 15 octombrie 2021, S.A. „Termoelectrica” a epuizat stocul disponibil personal de păcură, pentru a nu stopa procesul tehnologic de producere a energiei electrice și termice, Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea cantității de 16500 tone de păcură din rezervele de stat, care va permite menținerea procesului tehnologic de asigurare a populației cu energie electrică și termică.

Conform proiectului, Agenția Rezerve Materiale va elibera din rezervele de stat către S.A. „Termoelectrica”, cu titlu de deblocare, cantitatea de 16 500 tone de păcură. Arderea păcurii eliberate va permite asigurarea populației și instituțiilor importante cu carater social (grădinițe, spitale, școli, etc.) cu energie electrică, dar și agent termic în perioada rece a anului. Arderea păcurii din rezervele de stat asigură procesul de livrare a agentului termic și electric beneficiarilor de serviciile S.A. „Termoelectrica”, fapt ce permite menținerea unui tarif stabil pentru consumatori și economisirea gazelor naturale, fără a fi ridicate tarifele achitate de populație”, este precizat în proiect.

Conform Evidenței, prețul păcurii eliberate din rezervele de stat este de 51 659 435,28 lei. Însă, în situația crizei energetice la nivel mondial, se atestă o creștere rapidă și necontrolată a prețurilor la produsele petroliere. Prin urmare, este dificilă stabilirea prețului de reîntregire a stocului din rezervele de stat cu păcură,acesta fiind determinat și de serviciile de transport, transbordare, descărcare, stocare etc. (pentru transportarea cantității care să asigure completarea rezervelor de stat cu cantitatea eliberată sînt necesare estimativ 11-13 garnituri de tren), spun autorii proiectului de hotărîre.


Avînd în vedere că achiziționarea, transportarea și stocarea păcurii este de durată, procesul dat nu este real a fi realizat în anul 2021. În acest context, conform avizului Ministerului Finanțelor, la elaborarea proiectului bugetului de stat pentru anul 2022 Ministerul Afacerilor Interne va înainta propuneri privind alocațiile necesare pentru completarea rezervei de stat cu cantitatea de păcură eliberată.

Termoelectrica a început să utilizeze păcură din data de 13 octombrie, în ziua în care ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat stare de alertă privind situația aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova.

Executivul a aprobat vineri, 22 octombrie, proiectul privind declararea stării de urgență în domeniul energetic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe parcursul următoarelor 30 de zile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?