Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Măsuri practice pentru moldovenii care vor să revină acasă

2 dec. 2020,, 11:08   Societate
8630 0

Bugetul și politica bugetar-fiscală pentru anul viitor prevede și măsuri de susținere a mediului de afaceri, pentru că pe fundalul pandemiei, mai multe sectoare sînt afectate.

Unul dintre obiective importante ale politicii bugetar-fiscale pentru 2021 este crearea și menținerea locurilor de muncă. Pentru aceasta vor fi alocate 300 milioane de lei, în primă etapă, exclusiv pentru subvenționarea impozitelor aferente angajării persoanelor care, la moment, nu sînt angajați oficial în țară sau nu au relații cu bugetul.

Statul va compensa impozitele salariale fiecărui cetățean care revine de peste hotarele țării și se angajează la muncă. Este un suport mare pentru angajator și o măsură practică pentru moldovenii care vor să revină acasă.

„Dacă angajatorii vor lua la serviciu persoane care se află peste hotarele Republicii Moldova, fie vor ieși de pe băncile facultății, fie persoane care se află în șomaj mai mult de un an, în asemenea condiții Bugetul de stat va subvenționa impozitele pentru salariu, ceea ce înseamnă scutirea de 42-45% din plăți raportat la fondul salarial. Este un suport foarte semnificativ, noi sperăm și sîntem siguri că acest instrument va fi de ajutor agenților economici care activează și plătesc salarii oficial”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu, exprimînd speranța că deputații fi cooperanți în continuare.

De asemenea, Guvern promovează mai multe programe de granturi tematice adresate cetățenilor aflați peste hotare, inclusiv asociațiilor și grupurilor de inițiativă. Toate sînt implementate de către cetățenii noștri care revin acasă după ce au acumula o vastă experiență peste hotare.


Diaspora Engagement Hub – program de granturi tematice implementat cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare – suma de grant 50.000 lei per proiect.

Diaspora Acasă Reușește DAR 1+3 – program de granturi destinat APL, care are drept obiectiv mobilizarea potențialului uman și financiar din diasporă pentru dezvoltarea socio-economică locală a Republicii Moldova. Pentru implementarea acestui Program în Bugetul de Stat a fost alocată suma de 10 mln lei.

Grupurile de Excelentă a diasporei – program organizat cu scopul de a dezvolta mecanismul funcțional de colaborare dintre instituțiile guvernamentale și experții înalt calificați din diasporă în domenii strategice de dezvoltare socio-economică a Republicii Moldova.

Programul de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1) – propune șansa unui viitor acasă pentru persoanele interesate să revină din străinătate și să inițieze o afacere. Experiența acumulată poate fi importantă ceea ce ar asigura un venit considerabil și o creștere constantă a economiei. Statistica: 1691 – contracte de finanțare, 351.68 – mln. lei fonduri alocate, 1041.91 – miliard lei investiții în economie, 633 – migranți reveniți acasă https://www.odimm.md/ro/pare

Programul FEMEI ÎN AFACERI – acum femeile sînt ajutate să-și construiască o cariera antreprenorială de succes. Programul este destinat femeilor care planifică să-și inițieze sau extindă afacerile, în special în zonele rurale și va acorda suportul pentru femeile antreprenoare la etape diferite de dezvoltare a afacerii. Statistica: 481 – contracte de finanțare, 73.41 mln. lei granturi aprobate, 116.39 mln. lei investiții în economie, 1925 – locuri noi de muncă. https://www.odimm.md/ro/femei-in-afaceri

Fondul de Garantare a Creditelor. În cazul cînd ai nevoie de un credit pentru afacere și banca îți solicită garanții ODIMM poate să-ți garanteze creditele pentru activitatea comercială. Statistica: 416 – garanții emise, 156.3 – mln. lei suma garanțiilor, 461.1 – mln. lei credite garantate – 678.7 – mln. lei investiții totale. https://www.odimm.md/ro/fgc

Programul „START pentru TINERI: o afacere durabilă la tine acasă” este dedicat tinerilor – pentru studiu, educație antreprenorială și susținere în realizarea ideii de business. Programul are drept scop integrarea tinerilor din Republica Moldova în circuitul economic prin facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor sustenabile. Statistica: 128 – contracte de finanțare nerambursabilă, 20.54 mil. lei granturi aprobate, 38.78 mil. lei investiții în economie, 96 afaceri localizate în zonele rurale. https://www.odimm.md/ro/starttineri

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?