X 
Arşiţa stiri: 181
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1455

Măsuri de îmbunătățire a performanței energetice a clădirilor, aprobate în lectura a doua de Parlament

5 oct. 2023,, 16:15   Societate
2824 0

Performanța energetică a clădirilor va fi îmbunătățită. Parlamentul a votat în lectura a doua proiectul Legii privind performanța energetică a clădirilor. Proiectul transpune legislația europeană și reprezintă o clauză de armonizare.

Documentul prevede cerințe minime de eficiență energetică în cazul imobilelor noi și a clădirilor supuse renovării majore, realizarea certificării performanței energetice a clădirilor, precum și informarea proprietarilor și gestionarilor clădirilor sau a potențialilor cumpărători despre nivelul de performanță energetică a clădirilor. Proiectul, elaborat de Ministerul Energiei, își propune să reglementeze mecanismul de inspecţie a sistemelor de încălzire și a sistemelor de ventilare și condiționare de către evaluatorii energetici. Acești specialiști vor oferi consultanță în domeniu, fiind înregistrați la Agenția pentru Eficiență Energetică. Totodată, proiectul de lege va asigura cadrul necesar pentru crearea sistemului informațional național în domeniul performanței energetice a clădirilor în vederea realizării Strategiei pentru renovarea fondului imobiliar național și a Planului naţional pentru creşterea numărului de clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero.

Proiectul stabilește măsurile de performanță energetică a clădirilor de locuit și nerezidențiale astfel încît să fie creat un fond imobiliar cu un nivel ridicat de eficiență energetică și decarbonizat pînă în 2050. De asemenea, sînt stabilite politici pentru reducerea consumului final de energie, în situația în care clădirile reprezintă cel mai mare consumator de energie, circa 50 % din consumul total.

O altă noutate a proiectului se referă la obligativitatea amenajării infrastructurii necesare pentru reîncărcarea vehiculelor electrice în clădirile nerezidențiale și clădirile de locuit.

Proiectul a fost susținut în lectura a doua de 55 de deputați.

3
1
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав