X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Mărturiile unui medic din prima linie: Mă doare să văd oameni care se sufocă

20 noi. 2020,, 17:46   Societate
9817 0

Ludmila Lupu, medic-cardiolog, la Spitalul Raional Călăraşi este unul dintre medicii moldoveni din prima linie de luptă cu pandemia.

În fiecare săptămînă, doctorul, împreună cu echipa sa, reuşeşte să trateze cîte 50 de pacienţi. Fiecare viaţa salvată este o victorie, care îi dă forţe să meargă mai departe, însă munca nu este una deloc ușoară, transmite unica.md.

Cei 26 de ani în domeniul cardiologiei au învaţăt-o multe, dar nimic nu se compară cu lecţiile învățate în primele zile de pandemie. În pofida greutăților, nu încetează să zîmbească şi să fie optimistă, pentru că este convinsă: virusul poate fi învins prin disciplină şi vigilenţă.

„În secţia de cardiologie munca diferă foarte mult de activitatea mea de acum. Majoritatea pacienţilor mei sînt persoane în vîrstă, sînt atașate de mine pe parcursul întregi vieți, pentru că starea lor de sănătate trebuie monitorizată permanent. Aici, în secția COVID-19 bolnavii au nevoie de o atenție foarte mare, au nevoie de încurajare. Pentru mine, cel mai complicat a fost să intru în esența bolii, să studiez toate ghidurile, să văd care sînt ultimele noutăți, să aflu cum pot să ajut pacienţii cît mai eficient”, mărturisește dna Lupu.

În secție, fiecare secundă este crucială pentru cei aflaţi între viaţă şi moarte.


„Mă doare să văd oameni care se sufocă, mă doare să nu pot să-mi îmbrățișez copii, părinţii, rudele, e ceva groaznic”…

Medicii din Călăraşi spun că nu doar pacienţii au nevoie de suport, dar şi lucrătorii medicali. Adevărata susţinere au simţit-o atunci cînd în instituţia medicală au ajuns cinci concentratoare de oxigen, donate de UE şi OMS. Pînă acum, spitalul dispunea de trei concentratoare de model vechi, achiziţionate cu mulţi ani în urmă.

„Noul coronavirus e periculos, în primul rînd, pentru leziunile pe care le poate provoca la nivelul plămînilor. Acesta atacă alveolele și capilarele pulmonare, care asigură schimbul de gaze a sîngelui care circulă în plămîni. Practic, majoritatea pacienţilor au o stare permanentă de sufocare. De aceea, aveam nevoie de aceste concentratoare ca de aer. Oxigenoterapia are un rol decisiv în tratament.”, spune dna doctor.

„Concentratoarele de oxigen sînt vital necesare, deoarece boala evoluează foarte repede şi dacă nu intervenim la timp, prin conectarea la concentratoare, riscăm să pierdem bolnavul”, adaugă Silvia Bobescu, directorul Spitalului Raional Călărași.

Ludmila Lupu încearcă să readucă pacienților zîmbetul pe faţă, prin mesajele colorate pe care le inscripţionează pe combinezon sau prin desenele pe care le face împreună cu fiica sa de 7 ani. Medicul spune că atunci cînd pacienţii sînt liniştiţi, are inima împăcată. „În mare măsură, tratamentul depinde și de pacienți, noi facem ce putem, iar ei trebuie să fie optimişti şi luptători”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?