X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Maria Cantemir: mituri și realitate

13 mar. 2018,, 14:51   Societate
6469 2

A fost publicată o nouă carte dedicată fiicei domnitorului moldovean Dimitrie Cantemir, care demontează multe mituri despre Maria Cantemir.

Cartea „Istoria vieții Mariei Cantemir în scrisori și documente“ a fost scrisă de către vicedirectorul Institutului de Istorie, Stat şi Drept al Academiei de Ştiințe a Moldovei, renumitul istoric Lilia Zabolotnaia, transmite Noi.md.

Vorbind la emisiunea „Mecanismul de acțiune”, difuzată de NTV Moldova, ea a remarcat faptul că pentru prima dată a apărut o carte în care sînt adunate documente, materiale documentare și de natură patrimonială, dar și despre relațiile de familie și de proprietate a familiei Cantemir și, în special, a Mariei Cantemir.

Cartea conține scrisori și documente unice găsite în arhive. Astfel, în ea se găsesc 26 de documente care pînă acum erau în copii sau parțial menționate undeva, dar nimeni niciodată nu le-a descifrat.

„Problema a fost că nimeni nu a încercat să citească aceste documente. Eu le-am citit, selectat și le-am inclus în carte pe cele mai vorbitoare dintre ele care caracterizează personalitatea Mariei Cantemir”, a spus Lilia Zabolotnaia.


Ea a subliniat, de asemenea, că în timpul studiului scrisorilor private a Mariei Cantemir s-a confruntat cu un cîmp de cercetare neobișnuit. „Este un lucru cînd studiezi documente. Aceasta este profesia mea tradițională. Eu găsesc documentele, le citesc, încerc să extrag informații din ele, să reconstitui istoria unui sau altui personaj. Se întîmplă că, la prima vedere, documentele par semnificative, iar apoi se dovedește că nu au nicio informație. Aici însă a fost altfel. La un moment dat, m-am gîndit, nu este o întîmplare oare? Despre Maria Cantemir s-a scris atît de mult și totul se rotea în jurul literaturii secolului al XIX-lea. Faptul că ea a fost amanta lui Petru cel Mare, că s-a depărtat de rolul doamnelor din înalta societate, pentru că era copleșită de pierderea copilului, deoarece o umilea Ekaterina I. Istoricilor li se cultivau multe lucruri bazate pe unele opere literare”, a menționat vicedirectorul Institutului de Istorie, Stat și Drept al AȘM.

Lilia Zabolotnaia a adăugat că din cartea ei despre Maria Cantemir se vor putea învăța noi fapte despre moștenirea lui Dimitrie Cantemir, se va putea citi testamentul Mariei – un document unic, care definește o serie de lucruri care se intersectează cu studiile ei anterioare cu privire la statutul juridic al femeii din Moldova.

Din testamentul Mariei Cantemir se poate afla că ea a fost confirmată drept purtătoare a așa-numitului ordin care, după cum au scris istoricii, i-a fost dat lui Dimitrie Cantemir. Dreptul de a purta acest ordin a fost lăsat pentru Maria Cantemir, fapt confirmat de împăratul Petru cel Mare și împărăteasă. „Ea a primit confirmarea ordinului nu numai pe linia mamei sale, ci și pe linia puterii de stat. Acest lucru înseamnă că, dacă ea a avut vreo relație amoroasă cu Petru, atunci Ecaterina nu ar fi retransmis ordinul Mariei”, a spus istoricul.

Istoricul a menționat că următoarea carte va fi în limba engleză și va fi publicată în Europa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?