X 
Criza energetică stiri: 1775
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 425

Marcel Spătari: „Nu vom avea niciun pensionar cu pensia sub 1000 de lei”

15 sep. 2021,, 19:50   Societate
2029 0

Niciun pensionar cu stagiul minim de cotizare nu va avea, începînd cu 1 octombrie, o pensie mai mică de 1.000 de lei, aşa cum niciun pensionar cu stagiul complet de cotizare nu va avea o pensie mai mică de 2.000 de lei.

Este declaraţia făcută de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spătari, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune. Cît despre presiunea bugetară la care fac referire mai mulţi experţi economici, oficialul respinge acuzaţiile şi spune că este o măsură sustenabilă care se va absorbi în timp.

„Eu presupun că problemele adevărate vor începe în trei-patru ani atunci cînd această necesitate permanentă de împrumutare, întoarcere a datoriei şi refinanţare permanentă a deficitului bugetar de stat va pune presiune nejustificată pe bugetul de stat. Modalitatea pe care s-a mers a fost cea mai simplă, cu efecte nocive pe termen lung”, a explicat Roman Chircă, expert economic.

„În timp, această pensie minimă nu va mai fi aplicată la 2/3 din pensionari, cum este astăzi, ci la mai puţini. Persoanele care sînt aproape de pensia minimă, în cîţiva ani vor ieşi din acest mecanism şi vor continua să aibă pensia indexată după regula generală, de exemplu, cei care au acum 1.900 de lei cu stagiul complet de cotizare. Persoanele care au 1.500 vor avea nevoie de ceva mai mult timp pentru a ieşi din această schemă”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Potrivit calculelor, pensia pentru 240 de mii de pensionari va creşte cu mai mult de 200 de lei, iar pentru 198 de mii de beneficiari - cu peste 300 de lei. Măsura este valabilă inclusiv pentru cei cu stagiul incomplet de cotizare.


„Pentru aceste persoane, dacă calculul pensiei rezultată este mai mică decît pensia minimă raportată la stagiul de cotizare, se va acorda acest supliment de solidaritate. Dar nu vom avea nici un pensionar cu pensia sub 1000 de lei. E clar”, a mai spus Marcel Spătari.

Economistul Roman Chircă spune că există şi alte măsuri care ar putea completa fondul social.

„Majorarea salariilor, atunci indirect se măresc cotizaţiile şi încasările la acest fond. Alte forme ar fi modificarea indicatorilor pe intern să nu existe pensii de zeci de mii în comparaţie cu acele persoane care au pensii la limita existenţei. Identificarea unor contribuabili pentru acest fond, pentru sustenabilitate”, susţine Roman Chircă.

„În lege avem deja dreptul la reexaminarea pensiei. Gradul de reexaminare va fi oferit şi celor cu dizabilitate. Vom progresa în timp şi vom ajunge ca şi cei care au doi ani după pensie să-şi recalculeze pensia. Mulţi dintre ei sînt acum sub limita pensiei minime şi după reexaminare pot avea pensie de 4 - 5 mii de lei pentru că au muncit după pensionare”, a precizat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Cît despre reformarea sistemului de pensii, oficialul a declarat că aceasta necesită o abordare generală şi sustenabilă, iar pregătirea poate dura mai mult de un an. Anume din acest motiv nu se regăseşte în Planul de acţiuni al Guvernului pentru anii 2021 - 2022.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий