X 
Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 388
Eurovision stiri: 423

Manuale noi și finanțări mai consistente: Ce-și propune Ministerul Educației și Cercetării

19 ian. 09:00   Societate
2088 0

Ministerul Educației și Cercetării își propune în 2023 să revizuiască mecanismele de finanțare a instituțiilor de învățămînt de la toate ciclurile de studii, inclusiv la capitolul cercetare, pentru a spori alocațiile acordate instituțiilor educaționale și a îmbunătăți calitatea studiilor.

O altă prioritate în Planul de activitate a Guvernului pentru anul 2023 în sfera educației, cercetării, tineretului și sportului este dezvoltarea unor sisteme informaționale, precum e-admitere sau sistemul de raportare a cadrelor didactice, avînd ca scop reducerea birocrației din domeniu.

Proiectul Planului de activitate a Guvernului pentru anul 2023 și cel al Planului Național de Dezvoltare pentru anii 2023-2025 au fost supuse consultărilor publice marți, 17 ianuarie 2023, cu participarea reprezentanților instituțiilor de învățămînt și de cercetare, ai sindicatelor și partenerilor de dezvoltare.

La capitolul învățămînt general, se planifică editarea a 47 de titluri de manuale școlare, inclusiv 22 de titluri traduse, care să corespundă actualelor programe educaționale și cerințelor timpului. Urmează a fi revizuit coeficientul de finanțare per elev în 260 de instituții de învățămînt cu predare în limba rusă, a anunțat Adriana Cazacu, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării.

În următoarele luni, Ministerul Educației și Cercetării va investi în dotarea a peste 60 de laboratoare digitale cu laptopuri, table interactive, mobilier ș.a. O altă intervenție vizează dezvoltarea învățămîntului dual, atît în sistemul de învățămînt profesional tehnic, cît și în cel universitar. Învățămîntul dual presupune însușirea unei profesii simultan în școli profesionale sau centre de excelență și întreprinderi. În acest domeniu, de asemenea, va fi ajustată formula de finanțare a instituțiilor, se va investi în modernizarea bazei materiale și în acordarea de stimulente pentru cadrele didactice, urmînd să fie majorate și bursele elevilor.


În învățămîntul superior, intervențiile prevăzute în Planul de activitate a Guvernului pentru anul 2023 pun accent pe corelarea programelor de studii cu cerințele pieței muncii. În acest sens, se lucrează la elaborarea unui sistem informațional pentru piața muncii, în cooperare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale. În luna aprilie 2023, urmează să fie finalizat un studiu amplu al traseului profesional al absolvenților de universități din Republica Moldova. „Acest studiu ne va spune în ce profesii pregătim absolvenți, pentru cine, ce salarii vor avea la prima angajare, scopul final fiind adaptarea studiilor universitare la cerințele pieței muncii”, a declarat Nadejda Velișco, secretar general al Ministerului Educației și Cercetării.

De asemenea, în anul 2023 Ministerul Educației și Cercetării își propune să adopte Programul național pentru educația incluzivă și Programul de studiere a limbii de stat pentru minoritățile naționale.

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?