Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Mănăstirea Sucevița – testamentul artei moldovenești

31 oct. 2020,, 19:02   Societate
9578 0

Mănăstirea Sucevița este o mănăstire situată la 18 km de Rădăuți (județul Suceava), înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Mănăstirea Sucevița a fost întemeiată în secolul al XVI-lea de familia de boieri moldoveni Movilă, care a dat țării un mitropolit şi mai mulți domnitori.

Construirea aşezămîntului începe după 1583, cînd fraţii Movilă ajung sfetnici ai lui Petru Şchiopul. Prima clădire ridicată a ansamblului a fost biserica cu hramul Învierea Domnului, zidită între 1582 - 1584. Ctitor al incintei de piatră, probabil şi al casei domneşti şi chiliilor, este considerat Ieremia Movilă, care a fost domn al Moldovei între 1595-1606.

Se pare că tot el este şi iniţiatorul picturii interioare şi exterioare. Alături de acesta, un alt ctitor a fost Teodosie Barnovschi, care ocupă scaunul mitropolitan al Moldovei după Gheorghe Movilă. Biserica este construită în stilul arhitecturii moldovenești - îmbinare de elemente de artă bizantină și gotică, la care se adaugă elemente de arhitectură ale vechilor biserici de lemn din Moldova.

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?