Majoritatea cetățenilor moldoveni sînt împotriva legalizării căsătoriilor LGBT

1 mar. 13:35   Societate
2717 0

Aproape 90% dintre moldovenii adulții sînt împotriva legalizării căsătoriilor LGBT.

Acest lucru este demonstrat de rezultatele unui sondaj realizat de compania iData în rîndul a 1040 de persoane.

În special, 88,1% dintre respondenți au declarat că sînt împotriva legalizării căsătoriei LGBT. 6,5% au susținut acest lucru, iar 5,4% dintre respondenți nu au răspuns sau nu și-au formulat clar poziția cu privire la această problemă.

După cum s-a anunțat anterior, în cadrul sondajului realizat de portalul Noi.md, majoritatea chișinăuienilor, de asemenea, s-au pronunțat categoric împotriva legalizării căsătoriilor între persoane de același sex în țara noastră.

La 7 ianuarie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat toate statele-membre ale Consiliului Europei să instituie o formă legală de protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex. În special, în virtutea sentinței date în cazul Fedotova și alții contra Rusiei, toate statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiul în comun al acestor cupluri.


Republica Moldova a devenit membru al Consiliului Europei în iulie 1995 și a ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului pe data de 24 iulie 1997, iar indirect această decizie privește și țara noastră.

Astfel, refuzul legalizării căsătoriei între persoane de același sex poate deveni un motiv pentru a acuza Republica Moldova de încălcarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, care protejează viața privată și de familie.

De menționat că, deși autoritățile nu și-au exprimat încă poziția, majoritatea comentatorilor consideră că în acest proces practica europeană nu ar trebui să influențeze Moldova, căreia ar trebui să i se ofere posibilitatea de a-și dezvolta propria politică de înțelegere tradițională a căsătoriei, bazată pe tradiții istorice, sociale și culturale. Constituția Republicii Moldova definește familia ca "căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie". În mod similar, Codul Familiei interzice acest tip de căsătorie: în el se spune că căsătoriile între "persoane de același sex" nu sînt permise.

Decizia CEDO a fost criticată de Mitropolia Republicii Moldova.

9
1
2
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий