TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Maia Sandu propune micşorarea tarifelor la gazele naturale. Un proiect de lege în acest sens a fost transmis Parlamentului

Preşedintele Maia Sandu propune micşorarea tarifelor la gazele naturale. Un proiect de lege în acest sens a fost transmis Parlamentului. Potrivit şefului statului, reducerea poate fi făcută dacă sînt eliminate anumite cheltuieli nejustificate facturate de MoldovaGaz şi care ajung în total la 150 de milioane de lei anual.

Iniţiativa vine la o zi după ce Parlamentul a votat în prima lectură compensarea cu 214 lei lunar timp de 2 luni a facturilor de energie electrică ale consumatorilor casnici. Maia Sandu susţine că din actualul tarif al gazelor naturale trebuie scoase cheltuielile de amortizare introduse nejustificat după reevaluarea activelor companiei MoldovaGaz. Mai mult, potrivit preşedintelui, întreprinderea nu a făcut nici investiţii.

"Consider inacceptabil ca tarifele pentru consumatori să fie majorate prin utilizarea unor lacune în legislaţie. Tarifele trebuie să includă doar cheltuielile justificate, care să asigure o funcţionare normală a întreprinderilor reglementate", susţine preşedintele.

Maia Sandu mai spune că iniţiativa va duce la reducerea tarifului la tranzitul gazelor şi va stimula creşterea volumului gazelor tranzitate pe teritoriul Republicii Moldova.

Solicitaţi, reprezentanţii companiei MoldovaGaz au precizat că vor comenta iniţiativa preşedintelui ulterior, iar Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică spune că va veni cu o reacţie după ce va studia modificările propuse de Preşedinţie.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load