X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Maia Bănărescu: În prezent în R. Moldova se înregistrează un deficit de medici

14 apr. 2023,, 18:45   Societate
3207 0

Acordarea asistenței medicale primare familiilor cu persoane diagnosticate cu tulburări mintale și comportament rămîne a fi o problemă din cauza lipsei de personal, iar aceștia suferă de izolare sau de servicii necorespunzătoare, se menționează în raportul tematic privind respectarea drepturilor copilului cu tulburări mintale, prezentat astăzi de Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

Pentru a beneficia de servicii medicale și integrare educațională, aceștia au nevoie și de asistenți individuali, de care instituțiile duc lipsă, mai spune raportul, scrie Radio Chișinău.

În prezent în Republica se înregistrează un deficit de medici psihiatri pentru copii și personal medical calificat, în special în mediul rural, spune Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu. Asistentul social nu deține atribuții concrete în examinarea cazurilor copiilor cu boli mintale. Totodată, nu există standarde minime de calitate pentru servicii medicale spitalicești, nu este respectată opinia copilului la internare și nici consimțămîntul pentru administrarea sau modificarea tratamentului. Maia Bănărescu:

„Situația copiilor cu tulburări mintale și de comportament, integrarea în familie și în comunitate, ceea ce noi examinăm, ceea ce nouă ni se comunică, evident, nu întotdeauna autoritățile tutelare monitorizează acești copii. Foarte des cazurile copiilor devin cazuri sociale, de plasare. Plasăm copilul într-o instituție psihiatrică pentru a răsufla comunitatea, cum spun ei”.

Totodată protecția, asistența și integrarea socială a copiilor cu dizabilități intelectuale și psihosociale sînt insuficiente la nivel de administrații publice locale, a spus experta Maia Bănărescu:


„Serviciile sociale de specializare înaltă nu există. Crearea lor este în autoritatea APL-urilor care, deseori invocă lipsa de resurse financiare, deseori spun că nu au necesitatea de astfel de servicii, și noi vorbim în general de lipsa de interes și de capacitatea acestor instituții de a dezvolta astfel de servicii”

Raportul mai constată nevoia de consolidare a capacităților sistemului medical primar privind screening-ul și acordarea asistenței medicale primare familiilor cu copii ce manifestă tulburări mintale și de comportament, în special în zone cu acces dificil la serviciile medicale. Totodată, e nevoie evaluarea capacităților spitalelor de psihiatrie și serviciilor specializate în vederea reintegrării acestor persoane în familie.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?