Puterea stiri: 7332
Criza energetică stiri: 1081

MAI vrea înăsprirea legii: Ce pedepse vor fi aplicate pentru autorii alertelor false cu bombă

22 iul. 17:30   Societate
1488 0

Ministerul Afacerilor Interne propune sporirea pedepsei cu închisoare și mărirea amenzilor pentru a descurajara fenomenul alertelor false cu bombă.

Inițiativa de modificare a Codului penal prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între doi și cinci ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începînd cu 50.000 de lei pînă la 150.000 de lei, transmite Anticorupție.md.

Pînă în prezent, alerta cu bombă era pedepsită cu închisoarea de pînă la doi ani.

De asemenea, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, articolul în redacție nouă a Codului penal prevede, pentru această faptă, mai multe circumstanțe agravante în care pedepsele ajung pînă la maximum 12 ani de lipsire de libertate.

Inițiativa de modificare a legislației a fost lansată de Ministerul Afacerilor Interne ca urmare a multiplelor alerte false cu bombă făcute de la începutul anului, prin telefon sau prin e-mail, care au panicat populația și au blocat activitatea unor instituții și agenți comerciali.


Inițiativa MAI se referă la modificarea art. 281 din Codul penal cu privire la infracțiunea de „comunicare mincinoasă cu bună știință despre actul de terorism”.

Decizia a fost luată ca urmare analizelor efectuate de sistemul afacerilor interne, care au arătat:

- numărul alarmelor false cu bombe a crescut în ultimele 3 luni ale acestui an doar de la începutul lunii iulie fiind înregistrate 126 apeluri;
- populația este îngrijorată și are sentimente de nesiguranță atunci cînd au loc evacuări pentru controlul antiterorist efectuat de forțele de poliție;
- costurile generate de numărul mare de intervenții de control antiterorist sunt foarte mari și se estimează la zeci de mii de lei;
- numărul angajaților ministerului afacerilor interne implicați în control antiterorist și în investigarea cazurilor de alertă falsă cu bombe, doar de la începutul lunii iulie 2022, a crescut cu circa 58%.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав