Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Mai puțini bani pentru construcția acelorași sedii unice de judecătorii

30 noi. 2019,, 13:15   Societate
2851 0

Proiectul bugetului de stat pentru 2020 prevede alocarea a 28,5 milioane de lei pentru construcția sediilor unice a cinci judecătorii teritoriale.

Potrivit documentului, urmează a fi construite sediile judecătoriilor Cahul, Căușeni, Edineț, Hîncești și Orhei, la fel ca în 2019, cînd pentru construcția acestora s-au alocat 60 milioane de lei, transmite Noi.md cu referire la Bizlaw.

Suma totală prevăzută pentru construcția judecătoriilor în acest an va fi distribuită în felul următor:

  • construcția sediului Judecătoriei Cahul – 5,4 milioane lei;
  • construcția sediului Judecătoriei Căușeni – puțin peste 4 milioane lei;
  • construcția sediului Judecătoriei Edineț – puțin peste 5 milioane lei;
  • construcția sediului Judecătoriei Hîncești – 5,9 milioane lei;
  • construcția sediului Judecătoriei Orhei – puțin peste 8 milioane lei.

Anul trecut s-au alocat cîte 10 milioane de lei pentru judecătoriile Cahul, Căușeni și Edineț, și cîte 15 milioane de lei pentru instanțele Hîncești și Orhei.

Banii necesari pentru construcția celor cinci sedii ale instanțelor teritoriale vor fi alocați Ministerului Justiției. Toate cheltuielile vor fi acoperite din contul resurselor generale și veniturilor colectate în bugetul de stat pentru 2020.


Amintim că, în urma reorganizării sistemului judecătoresc, din cele 42 de instanțe judecătorești care au existat au fost formate 15 judecătorii. Începînd cu 2017 a fost inițiat procesul de construcție și renovare a sediilor celor 15 instanțe de judecată. Cheltuielile totale prevăzute în acest sens se ridică la aproximativ 1,7 miliarde de lei.

Autoritățile au anunțat la început că procesul de construcție sau de renovare a sediilor celor 15 judecătorii de fond urmează să se desfășoare în patru etape, pe parcursul a zece ani.

Astfel, pînă în anul 2027, toate instanțele de prim nivel ar urma să funcționeze în sedii moderne. Procesul este prevăzut de Legea cu privire la reorganizarea instanțelor de judecată, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Primul sediu construit în contextul acestui proces este al Judecătoriei Ungheni, pentru edificarea căruia au fost cheltuite peste 60 de milioane de lei. Imobilul, numit ”Palatul Justiției din Ungheni” a fost dat în exploatare în februarie 2018.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?