Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Mai mulți judecători și procurori s-ar putea trezi cu dosare penale

8 mai. 2018,, 16:31   Societate
4298 3

Zeci de judecători și procurori moldoveni ar putea fi cercetați penal pentru încălcări de procedură care au generat pierderea dosarelor la CEDO.

Agentul guvernamental Oleg Rotari a trimis o scrisoare pe adresa Procuraturii Generale, care conține o listă de 61 de cazuri în care R.Moldova a fost condamnată și obligată să achite prejudicii de mii de euro din cauza unor posibile încălcări intenționate ale legii. Scrisoarea în cauză este nimic altceva decît un „episod 2” al inițiativei fostului ministru Vladimir Cebotari, care, în 2016, anunța că Ministerul Justiției îi va da în judecată pe toți magistrații care au încălcat flagrant procedurile și au adunat „în palmares” pierderi rușinoase la CEDO. Or acea inițiativă s-a ciocnit, la rîndu-i, de solidaritatea judecătorească, iar atunci cînd a fost contestată la Curtea Constituțională, CCM a decis: judecătorii pot fi obligați să achite prejudiciul pentru dosarele pierdute la CEDO numai dacă există o sentință irevocabilă separată, care să constate acțiuni rău-intenționate sau neglijența gravă din partea lor.

Altfel spus, Înalta Curte a emis o hotărîre care face aproape imposibilă obligarea judecătorilor să achite prejudiciile de mii de euro pentru acțiunile lor care au generat pierderea dosarelor la CEDO. CCM a considerat că pe numele fiecărui magistrat trebuie să fie pornit un dosar (1), acesta să treacă prin toate instanțele naționale(2), să obțină o decizie irevocabilă care să constate caracterul ilegal al acțiunilor sale(3), și abia în baza acestei decizii Ministerul Justiției să-l mai atace o dată în judecată pentru a-l obliga să achite - în locul statului - prejudiciul pe care l-a cauzat(4). Or complexitatea acestei proceduri, la modul practic, ar dura ani de zile și ar presupune implicarea unor resurse umane pe care Ministerul Justiției nu le are.

Este important să precizăm că CCM a fost sesizată pe marginea acestui subiect de două instanțe de fond: Judecătoria Botanica și Judecătoria Buiucani - primele pe ale căror masă au ajuns cererile de chemare în judecată semnate de Ministerul Justiției împotriva magistraților vizați în anunțul lui Cebotari, în 2016. Altfel spus, niciun judecător nu a vrut să examineze cererile prin care erau chemați în judecată colegii lor de breaslă. Primele demersuri înregistrate în acest sens au fost imediat contestate la CCM de către cele două judecătorii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?