COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Mai mulți deținuți, eliberați înainte de termen: "Creăm niște bombe sub securitatea statului"

Mai mulți deținuți, eliberați înainte de termen: "Creăm niște bombe sub securitatea statului"

Aproape toți deținuții condamnați în R. Moldova au depus cereri pentru a beneficia de mecanismul compensator pentru condiții proaste de detenție.

Începînd cu 1 ianuarie 2019, cînd au intrat în vigoare prevederile legale, au fost înregistrate peste 5 000 de cereri, iar 1 800 au fost deja examinate în instanțele de judecată, potrivit tv8.md.

Judecătorii au redus peste 436 de mii de zile din pedepsele aplicate deținuților, iar din penitenciare au fost eliberate 128 de persoane. Cifrele au fost prezentate la ședința Comisiei parlamentare securitate și ordine publică de către Vladimir Cojocaru, director interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor.


În plus, din bugetul de stat au fost achitate 1,6 milioane de lei după ce instanțele de judecată au dictat achitarea unor prejudicii pentru deținuții care au stat în condiții proaste în penitenciar.

Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a atenționat că acest mecanism compensator atentează la securitatea statului.

„Prin prisma eficienței economice, acest mecanism își are locul, dar dacă vorbim de securitate mi se pare că creăm niște bombe sub securitatea R. Moldova. Ies din penitenciar și violatori. Lucrurile nu vor putea fi ținute sub control. Trebuie să decidem ce este important pentru noi – să garantăm securitatea statului sau să păstrăm acest instrument compensatoriu. Cred că securitatea statului este net superioară”, a declarat Nagacevschi.

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan a declarat că deține informații că se pregătesc să iasă din penitenciare autorități ale lumii criminale.

„Sînt o sumedenie de oameni care așteaptă să fie eliberați, personalități în lumea criminală și îmi închipui ce se va întîmpla în societatea noastră cînd ne vom trezi cu un asemenea contingent la libertate”, a punctat Moțpan.

Directorul interimar al ANP a enumerat cîteva deficiențe care au fost identificate pe parcursul anului la aplicarea mecanismului compensator. Potrivit lui Vladimir Cojocaru, deciziile instanței de judecată vin deseori în contradicție una cu alta și nu este clar cum aplică judecătorii formula de calcul la reducerea pedepselor.

„Scopul nu este atins atunci cînd automat, pentru toate categoriile, indiferent de profilul persoanei, este aplicat acest mecanism compensator. Dacă este aplicat și mecanismul de eliberare condiționată, sentința este executată într-o mică parte”, a explicat Cojocaru.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load