Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Mai multe televiziuni au fost sancționate. De vină s-ar face tot pandemia

13 aug. 2020,, 12:14   Societate
2892 0

Consiliul Audiovizualului se face că nu observă pericolul la care se expun jurnaliştii în activitatea lor, precum şi condiţiile complicate în care trebuie să lucreze în perioada pandemiei.

Mai mult, nu dau doi bani pe restricţiile impuse de autorităţi, care afectează indirect şi activitatea radiodifuzorilor. Şi pentru ca tabloul să fie complet, CA s-a apucat să împartă sancţiuni televiziunilor care au fost nevoite să-şi reducă nesemnificativ volumul producţiei locale din cauza pandemiei, transmite publika.md.

La rîndul lor, membrii CA s-au izolat în sediul instituţiei şi interzic accesul reprezentanţilor radiodifuzorilor la şedinţe, invocînd recomandările privind limitarea răspîndirii noului coronavirus. Paradoxal, membrii consiliului închid ochii la încălcările flagrante şi mult prea evidente ale televiziunilor care ignoră complet obligaţiile legale şi nu produc deloc produs local în limba română.

"Canal 2, vreau să vă spun cu satisfacție că depășește acest procentaj, are 85,6%, aproape 86 de procente, ceea ce pentru opinia publică este foarte bine să menționăm, că este posibil. Ni se spune în permanență că acest nivel practic este imposibil de atins, ceea ce nu este adevărat", a menționat Dragoș Vicol, președintele Consiliului Audiovizualului.

Aşa şi-a început pledoaria preşedintele Consiliului Audiovizualului, Dragoş Vicol, despre una dintre televiziunile supuse monitorizării privind produsul local şi cel în limba română în grila de emisie. A fost greu de crezut că după laudele aduse pentru Canal 2, care este unul dintre puţinele posturi TV care produc şi difuzează produs autohton de calitate, titrează și dublează filme, Vicol va pune la vot sancţionarea acestei televiziuni cu avertizare publică sub pretextul că emisiunile autohtone sînt difuzate în orele de maximă de audienţă în proporţie mai mică de 75%. Asta în condiţiile abaterea a fost nesemnificativă, iar radiodifuzorul a explicat în scris că e posibil să existe anumite abateri în această perioadă de pandemie, cînd mulţi dintre angajaţi sînt nevoiţi să lucreze de acasă, fapt anunţat în cadrul şedinţei CA.


"Considerăm că micile abateri s-au datorat unui impediment major care a afectat întreaga societate și a paralizat activitatea tuturor prestărilor de servicii", a spus Victoria Stețkaia, şef Direcţie Monitorizare, CA.

O atitudine trasă la indigo au avut membrii CA şi faţă de alte posturi de televiziune independente şi incomode. În cazul Publika TV, singurul post de televiziune de ştiri din Republica Moldova, care difuzează cîte 10-15 ore de produs autohton pe zi, adică de 3 ori mai mult decît este obligat de lege şi de două ori mai mult decît e necesar în orele de maximă audienţă, funcţionarii CA au găsit totuşi motiv de sancţionare. Reproşul vizează o abatere de doar 8% privind volumul de produs autohton în limba română difuzat între orele 06:00 şi 24:00. Iar în cazul postului de televiziune PRIME, care difuzează de două ori mai mult produs autohton, inclusiv în ore de maximă audienţă, membrii CA au reuşit performanţa de a identifica o abatere de doar 3,2% privind volumul de produs autohton în limba română difuzat între orele 06:00 şi 24:00, adică în loc de 80 la sută din grilă s-au constatat doar 76 de procente.

"În cazul Prime-ului, ei se apropie de această cifră, au aproape 76 de procente, ceea ce din punctul meu de vedere, este o părere subiectivă, nu este ceva foarte grav", a explicat Dragoș Vicol.

Că nu este ceva foarte grav înţelege chiar şi preşedintele CA, Dragoş Vicol, însă asta nu l-a împiedicat să propună sancţionarea PRIME şi Publika.

Şedinţa s-a încheiat fără ca vreunul dintre membrii Consiliului Audiovizualului să taxeze măcar verbal televiziunile care nu au deloc produs autohton în limba română, ceea ce se înscrie în atitudinea selectivă manifestată de această instituţie publică faţă de modul în care se respectă legea de către televiziunile din ţara noastră.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?