Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Mai multe localități din Fălești, în așteptarea apei centralizate

9 mar. 2023,, 19:30   Societate
3231 0

Cu mașini de spălat automate, dar fără apă. Este realitatea a sute de locuitori din comuna Făleștii Noi din raionul Fălești. Mai bine de cinci ani, oamenii sînt hrăniți cu promisiuni că într-o bună zi vor avea apă.

Practic toate fîntînile de mină din localitate au secat, iar apeductul Prut-Fălești stă în paragină de zece ani. Apa de băut și cea pe care o folosesc pentru gătit, oamenii o procură, iar pentru treburile casnice o cară de la sute de metri distanță, transmite tvn.md.

„Noi cărăm apă de la școală, iaca cu sticlele ne chinuim, fîntîna este, nu-i apă și spălăm totul cu mîna, le spălăm – Vă vine foarte greu? Foarte greu, foarte greu, așteptăm cu nerăbdare apa”, notează Vera Stoler, locuitoare comunei Făleștii Noi, Fălești

După ce acum cîțiva ani fîntîna din curte i-a secat, Vera Stoler merge după apă la fîntîna școlii din sat, care se află la o distanță de 100 de metri de casa ei.

„Iată mașina de spălat stă de acum de 3 ani de zile, nu avem apă și stă și ruginește, datorită celor care ne-au blocat apa, care trebuia să vină de la Prut și acum așteptăm. Iaca fîntîna afară, nu-i nici un kilogram de apă, nici un litru de apă acolo. Toți sau stăruit, au pus, au tras apă în casă, au pus mașini de spălat, dar dacă nu-i în fîntînă apă nu faci nimic. – Dumneavoastră de unde aduceți apă? – De la școală, de peste drum. – Pentru tot consumul? Da, da, lighenașul și spălăm, ce să facem, nu-i apă, așteptăm”, a povesti locuitoarea.


Mai gravă este situația în cazul perosnaelor cu dizabilități care sînt nevoită să apeleze la ajutorul asistenților sociali.

Autoritățile locale spun că încearcă să rezolve problema încă din 2016, însă din cauza magistralei Prut-Fălești care nu este nefuncțională, apa nu a ajuns în localitate nici pînă în ziua de azi.

„Problema noastră cea mai majoră în localitatea noastră, ceea ce ține de alimentarea cu apă, vreau să vă zic că sistemul de apeduct a fost construit, a început construcția sa încă din anul 2016. Conform proiectului noi în ansamblu sîntem proiectați să avem sursă de apă din rîul Prut, ceea ce cu mare regret nici pînă în ziua de astăzi nu am mai primit această sursă de apă. Am forat o sondă arteziană ca într-un final să avem sursa noastră proprie de apă și iată urmează în vara anului acesta să conectăm masiv toate gospodăriile și deja dacă avem sursa noastră proprie de apă, să livrăm apă cetățenilor noștri”, spune Vladimir Bejenari, primarul comunei Făleștii Noi, Fălești.

Deși sînt la cîțiva pași de stația de pompare și de magistrala Prut-Fălești, nici locuitorii satului Taxobeni nu dispun de apă potabilă de calitate. Singura lor sursă de apa este cea din fîntînile de mină, care este foarte sărată.

Președintele raionului Fălești, Sergiu Fîntîna spune că bugetul raionului nu dispune de banii necesari pentru a pune în funcțiune apeductul Prut – Fălești.

„Lucrul în stația de pompare nr.1 care se află la Gherman, stația de pompare nr.2 care se află la Taxobeni plus stația de tratare a apei care se află la Fălești, aceste stații nu sînt funcționale, pentru aceasta avem nevoie de lucrări de reglare, demarare ca să poată lucra toate elementele în unison. Lipsa de sursă financiară stopează punerea în funcțiune al acestui apeduct. Toate localitățile din raionul Fălești au lipsă de apă potabilă. Sperăm că apeductul va fi pus în funcțiune într-un final. Sau investit dea lungul timpului peste 130 milioane de lei, care pînă la moment nu sînt valorificați”, spune Sergiu Fîntîna

Potrivit datelor statistice doar 45 la sută din cele 75 localități din raionul Fălești dispun de apeducte. Sursa de apă în majoritatea cazurilor sînt fîntînile de sondă.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?