Mai multe fîntîni din Criuleni au secat

1 feb. 19:30   Societate
1728 0

Cele mai multe fîntîni din satul Slobozia-Duşca, raionul Criuleni, au secat de cîţiva ani. Oamenii spun că vinovată ar fi cariera situată la nici un kilometru de sat, unde lucrările de extracţie a nisipului ar fi afectat pînza freatică.

De cealaltă parte, administraţia întreprinderii care exploatează cariera susţine că activitatea ei nu are niciun impact asupra fîntînilor, fapt dovedit de un studiu geologic, transmite Noi.md cu referire la Tvr Moldova.

Rămaşi fără apă în fîntîni, locuitorii din Slobozia –Duşca spun că au fost nevoiţi să-şi sape puţuri dar se tem că dacă lucrările în carieră vor continua, s-ar putea să rămînă din nou fără apă.

„Toată măhala a făcut. Nu toată măhala dar tot satul şi-au făcut arteziene. Nu-i apă. Toţi oamenii se duc la primar şi se jăluie, dar ei singuri vînd pămîntul la aceştia cu cariera. Am făcut altă fîntînă la adîncime mare dar e periculos şi cu aceia, pentru riscă să dispară apa şi acolo. Totul e din partea la carieră. O dat de apă în carieră şi o astupat la loc să nu se vadă, dar au dat de apă acolo. Cînd nu este apă întotdeauna e grav. Nu poţi spăla, nu poţi bea oleacă de apă curată. Eu am avut noroc de nepotul că a trimis nişte bani şi mi-am făcut alta. Eu nu ştiu cine o dat voie, pentru ce o dat voie şi pentru ce se rîmă pămîntul nostru, nu ştiu de ce. Ar trebui, dacă este o carieră undeva, ar trebui să fie aprobată de experţi. Dar nu în toate găurile să fie rîmat pămîntul. La Măşcăuţi rîmat, la Slobozia rîmat, la Gruşova, la Goieni, la Făureşti. Toate zonele acestea sînt rîmate. De grabă o să ne prăvălim de acolo şi nu o să ieşim”.

Locuitorii au depus o petiţie, semnată de peste 300 de persoane, prin care cer oprirea activităţii la carieră.


Autorităţile publice locale strîng din umeri şi spun că nu pot face nimic, pentru că terenul aparţine agentului economic, care l-a cumpărat chiar de la săteni.

SERGIU ISTRATE, primar, Slobozia-Duşca: „Ca să opreşti activitatea carierei, unica posibilitate este ca el să nu fie stăpîn pe terenuri. Lumea, persoanele să nu vîndă terenuri. Asta ne-a şi făcut nou complicaţii. Pentru că ei să nu avut terenuri, asta noi am înţeles-o pe parcurs, se oprea orice activitate”.

RUSLAN SITIŞCO, consilier, Slobozia-Duşca: „Toate judecăţile primăria le pierde.Perimetrii sînt deja săpaţi. Înapoi nu mai aducem nisipul. Dreptate nu mai găsim”.

Administratorul firmei care exploatează cariera a cerut Întreprinderii de Stat "Expediția Hidrogeologică" să facă o cercetare hidrologică a zonei. Specialiştii au ajuns la concluzia că lucrările de extracţie nu au nici un impact asupra fîntînilor din zonă.

MIHAI OPREA, administrator, întreprindere de extracţie: „Nu are nici o legătură. Nu acţioneza cariera la nivelul apelor în fîntîni. Sun chestii diferite înţelegeţ? E legat de Nistru, acolo e scris. Oameni, instituţii, specialişti care au scris. Eu am luat şi am plătit şi am chemat comisia să scot întrebarea aceasta o data şi odată în capăt”.

Geologii au mai spus că nivelul apelor din fîntînile localităţii Slobozia-Duşca depinde în întregime de precipitaţiile anuale şi de nivelul apei în rîul Nistru.

0
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий