Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Mai multe clase din raionul Căușeni au intrat în carantină

17 sep. 2021,, 09:15   Societate
2866 0

10 clase de elevi din raionul Căușeni au intrat în carantină din cauza virusului SarsCov2, transmite Noi.md cu referire la tv6.md.

Se întîmplă după ce în ultimele două săptămîni la nivelul raionului Căușeni numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus, a crescut. Deși, unii manageri de instituții susțin că elevii au luat boala din afara școlilor, autoritățile din sănătate spun că și profesorii nevaccinați sau care nu se testează sînt un pericol pentru sănătatea copiilor.

Potrivit ultimelor date, 12 elevi din raion Căușeni sînt infectați cu virusul Covid. Astfel, clasele acestora au fost impuse să studieze la distanță. Prin urmare, circa 50 de elevi de la Liceul ,,Mihai Eminescu” se află în autoizolare. Conducerea instituției spune că, virusul a venit din exterior.

OLGA OSTAȘ, directorul Liceului ,,Mihai Eminescu”: „Cîte un elev din aceste clase a fost testat pozitiv. S-a constatat că acest virus s-ar fi preluat din grupul de colegi cu care se jucau în măhală. Orele se fac online pentru clasa a treia și clasa a patra”.

Virusul a fost adus în școală din afară și într-un alt liceu din raionul Căușeni, susține directorul instituției.


LIUBA PLEȘCA, directorul LT ,,Meșterul Manole” : „Clasa a douăsprezecea sînt copiii de vîrstă bunicică și aceștia nu prea stau pe acasă, pleacă serele pe undeva. Uite că un băiat zice că s-a infectat, nu are simptome, nu suferă, dar este testat pozitiv”.

Cazuri de infectare există și în rîndul cadrelor didactice din raion. Trei din cei cinci profesori care au luat virusul nu sînt vaccinați.

ANATOLIE TALMAZAN, medic epidemiolog la Centrul de Sănătate Publică Căușeni: „Cei care refuză trebuie să meargă periodic la o testare, la fiecare 14 zile. Cu regret, la noi în raion sînt instituții în care nu se respectă această regulă și pun în risc sănătatea elevilor”.

La Liceul ”Meșterul Manole” din satul Sălcuța, din cei 60 de angajați, 20 nu și-au administrat antidotul. Totodată, de la începutul anului de învățămînt, niciunul dintre învățători nu și-au făcut teste Covid.

„Cunosc că nu avem voie să intrăm în instituție, dar din salariul pe care îl avem și fiind o familie cu cinci copii nu știu dacă îmi permit să fac asta”.

„Așteptăm să ni se ofere testele gratis, fiindcă sîntem persoane asigurate”.

Administrația liceului susține că știe ce presupune ultima decizie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, însă nu are de gînd să impună pe nimeni să se vaccineze sau să se testeze la Covid.

LIUBA PLEȘCA, directorul LT ,,Meșterul Manole”: „Să dai dispoziții și să ceri managerilor școlari ca ba să-i primești în școală, ba să-i trimiți de la lecții, să-i clasifici. Deci, este un lucru gîndit anapoda. Ministerul a trebuit să prevadă și situația învățătorului”.

În ultimele două săptămîni raionul Căușeni a înregistrat 161 de cazuri noi de infectare.

Amintim că recent, Ministerul Sănătății a obligat cadrele didactice nevaccinate să facă o dată la 14 zile testul Covid-19 din bani proprii.

Hotărîrea a fost criticată de mai mulți angajați din domeniu, dar și de cetățeni de rînd. Cu toate acestea, premierul Natalia Gavrilița a declarat că nu se va renunța la această idee și că mai multe țări europene au renunțat la practica de a testa gratuit profesorii.

În același timp, joi, angajații din educație din România au avertizat Guvernul că vor ataca în instanță orice act care îi va obliga să se testeze anti-COVID pe banii lor.

Reamintim că vaccinarea antiCOVID-19 în Republica Moldova este una benevolă, potrivit ultimelor informații cetățenii nu se grăbesc să se imunizeze din diferite motive, printre care frica de vaccin.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?