X 
Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1085

Mai mult echilibru între muncă și viața de familie

14 iul. 10:54   Societate
1495 0

Parlamentul a aprobat în lectură finală, cu 77 de voturi, inițiativa legislativă care are drept scop asigurarea echilibrului între muncă și viața de familie, precum și mai multe opțiuni de implicare a taților în îngrijirea copilului.

Printre cele mai importante prevederi ale proiectului sînt extinderea de la 56 de zile pana la 12 luni a perioadei în care tatăl poate să-și ia concediul de paternitate, dar și acordarea dreptului de a partaja concediul de îngrijire a copilului între soți. Indemnizația se va calcula în funcție de salariul celui care stă în concediu. De asemenea, se propun reglementări noi în Codul muncii pentru a clarifica cum poate angajatul beneficia de un regim flexibil de muncă.

Se instituie o nouă opțiune pentru indemnizația de îngrijire a copilului. Părintele care iese în concediu va putea opta pentru o indemnizație de 90% din salariul pe ultimele 12 luni, dacă alege să o ia pînă la vîrsta de 1 an și 2 luni a copilului. Rămîn valabile opțiunile existente – 3 ani de indemnizație – cu 30% din salariu, sau pînă la 2 ani și 2 luni s.a.

Proiectul de modificare a Codului muncii și altor legi a fost elaborat de deputații Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, Dan Perciun și Marina Morozova. Potrivit autorilor, practica internațională sugerează că implicarea taților în îngrijirea copiilor are efecte pozitive imediate și pe termen lung asupra bunăstării copiilor, familiei și asupra societății.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав