TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Mai mult de jumătate dintre ghirlandele comercializate pot fi periculoase

Mai mult de jumătate dintre ghirlandele comercializate pot fi periculoase

Centrul Naţional pentru Protecţia Consumatorilor împreună cu studenţi şi voluntari din capitală au efectuat în perioada mai multe vizite de studiu la şapte supermagazine, trei hipermagazine şi şapte pieţe din municipiile Chişinău, Orhei, Hînceşti, Ungheni, Bălţi şi Cahul, cu scopul de a examina ghirlandele luminoase expuse în comerţ.


Astfel, s-a constatat că 60% dintre aceste sînt periculoase, transmite NOI.md cu referire la tvrmoldova.md.


Ca urmare a vizitelor au fost constatate mai multe nereguli şi abateri de la prevederile legislaţiei în vigoare care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor şi anume:

  • Riscuri sporite de electrocutare sau de incendiu;
  • Etichetarea necorespunzătoare a produselor;
  • Lungime necorespunzătoare a firului de la primul bec pînă la priză;
  • Lipsa declaraţiilor de conformitate, etc.

„Autorităţile trebuie să-şi dubleze eforturile pentru a completa lacunele şi neregulile care au drept consecinţă introducerea pe piaţa a unor produse de proastă calitate. Consumatorii trebuie însă să fie vigilenţi, atenţi şi avertizaţi pentru a putea petrece un Crăciun fericit şi în siguranţă”, scrie Centrul Naţional pentru Protecţia Consumatorilor.


Sfaturi pentru consumatori

  1. Cumpăraţi ghirlande luminoase de la comercianţi demni de încredere care garantează respectarea normelor de siguranţă.
  2. Nu lăsaţi niciodată ghirlandele luminoase aprinse în absenţa dumneavoastră sau noaptea, în timp ce dormiţi.
  3. Nu racordaţi ghirlanda la reţeaua de alimentare, în stare ambalată.
  4. Ghirlandele luminoase obişnuite trebuie să fie însoţite de o indicaţie care să arate că sînt destinate pentru utilizări numai în interior sau/şi exterior.
  5. În caz de suspiciune a oricărui tip de problemă electrică sau mecanică cu privire la ghirlande luminoase noi sau pe care le-aţi utilizat deja, nu vă asumaţi nici un risc. Opriţi utilizarea acestora şi returnaţi-le magazinului de unde provin însoţite de o reclamaţie.
  6. Agenţii economici sînt obligaţi să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, modul de utilizare şi funcţionalitatea produselor de folosinţă îndelungată ce urmează a fi vîndute precum şi înmînarea obligatorie a certificatului de garanţie.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load