Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

MAI dezvoltă un mecanism de protejare a copiilor împotriva abuzului

18 oct. 2022,, 17:45   Societate
2126 0

Republica Moldova este expusă riscurilor multiple privind abuzul copiilor – fenomen ce vulnerabilizează tot mai mulți copii, iar tehnologizarea proceselor trebuie însoțite și de mecanisme de răspuns.

Aceste vulnerabilități sînt generate de mai mulți factori, precum migrația de muncă a populației în afara țării (circa 37% din copii locuiesc cu un singur părinte sau fără părinții lor biologici), sărăcia (28% de copii trăiesc sub pragul sărăciei în Republica Moldova), dar și noile provocări generate de războiul în Ucraina și un aflux mare de refugiați pe teritoriul țării, dintre care peste 42.000 sînt copii. La nivel național, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, au fost stabilite 294 de infracțiuni cu caracter sexual împotriva copiilor, iar cca 15 % din aceste au fost săvîrșite cu utilizarea tehnologiilor informaționale.


În acest context, Secretarul de stat, Daniella Misail-Nichitin a participat la cea de-a doua reuniune a Comitetului de Coordonare a Proiectului Consiliului Europei privind Protecția copiilor împotriva violenței și prevenirea acesteia, inclusiv în mediul online în Republica Moldova, în cadrul căreia au fost prezentate prioritățile și rezultatele obținute de către Ministerului Afacerilor Interne pe acest palier.


Așadar, Ministerul Afacerilor Interne continuă să contribuie la ajustarea legislației naționale, astfel încît toate infracțiunile de abuz sexual online asupra copiilor să poată fi documentate și investigate corespunzător. În acest sens, MAI este în proces de îmbunătățire și racordare la standardele internaționale a cadrului normativ necesar, dar și a documentelor de politici publice, pentru asigurarea funcționalității mecanismului de raportare a materialelor MASC.


Respectiv, în viitorul apropiat, va fi lansat mecanismul online de raportare a abuzului sexual, în colaborare cu instituțiile de drept, ONG-urile naționale și organizațiile internaționale, ce va contribui la consolidarea efortului țării în protejarea copiilor de exploatarea și abuzul sexual online.



Totodată, a fost instituită Comisia specializată pentru coordonarea și monitorizarea implementării Convenției Consiliului Europei, pentru protecția copiilor împotriva exploatării și a abuzurilor sexuale. Prin intermediul acesteia sînt monitorizate și coordonate toate eforturile de prevenire și combatere a exploatării și abuzului sexual asupra copiilor, protejarea drepturilor acestora și promovarea cooperării pe acest segment. Aceasta este un instrument important și necesar, în contextul în care abuzurile asupra copiilor au devenit mai frecvente, din cauza mediului social fragil și instabil, dar și din cauza vulnerabilităților sporite a copiilor, în contextul crizelor cauzate de războiul din Ucraina.


În acest sens, MAI continuă să intervină în forță pentru a asigura toate procesele necesare spre consolidarea sistemului de protecție a drepturilor copilului și la elaborarea mecanismelor naționale sustenabile, care vor spori nivelul de protecție a copiilor din Republica Moldova, inclusiv în mediul online.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?