X 

MAI a semnat un acord cu Centrul pentru Guvernarea Sectorului de Securitate de la Geneva

9 mar. 16:00   Societate
2075 0

Un acord de cooperare a fost semnat astăzi la Chișinău între Ministerul Afacerilor Interne și Centrul pentru Guvernarea Sectorului de Securitate de la Geneva.

Ministrul Ana Revenco a explicat importanța acestui acord pentru dezvoltarea sistemului afacerilor interne și pentru securitatea țării, în general:

,,Colaborarea noastră cu Centrul pentru Guvernarea Sectorului de Securitate de la Geneva a început pe timp de pace, în domeniul politicilor și reformelor. Acum, într-o perioadă cu crize suprapuse, cu manifestări tot mai pregnante ale războiului hibrid, Centrul pentru Guvernarea Sectorului de Securitate nu doar își continuă asistența, ci o întărește prin deschiderea unui birou oficial la Chișinău și prin semnarea acestui acord de cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne. sînt mesaje puternice că Moldova nu este singură în eforturile sale de a susține și a spori valorile și principiile democratice care garantează drepturile fundamentale tuturor cetățenilor”, a declarat ministrul.

Conform prevederilor acordului semnat astăzi, reprezentanții sistemului afacerilor interne vor putea beneficia de un spectru larg de activități de consiliere și instruire din partea experților DCAF, sprijin în elaborarea planurilor de dezvoltare strategică și a legilor și regulamentelor care vizează activitatea MAI și a Inspectoratului General al Poliției, pornind de la standardele europene de calitate, și nu doar.

De altfel, Moldova este membră a Consiliului Fundației DCAF din anul 2002. De atunci, mai multe instituții cu competențe în domeniul securității colaborează strîns cu DCAF, printre care și Ministerul Afacerilor Interne și mai multe structuri subordinate acestuia, precum Inspectoratul General de Poliție, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Serviciul Protecție Internă și Anticorupție, Academia „Ștefan cel Mare" ș.a.


DCAF a efectuat o evaluare strategică a MAI ca răspuns la o solicitare oficială lansată de MAI în septembrie 2021. Rezulattele acestei evaluări au stat la baza elaborării Strategiei de Dezvoltare a Afacerilor Interne 2022-2030 a MAI și a Matricei de dezvoltare a MAI. Inspirat de acest parcurs, la finele anului trecut, DCAF a lansat Proiectul „Consolidarea guvernanței sectorului de securitate în Moldova” (2022 - 2025).

Proiectul Consolidarea guvernanței sectorului de securitate în Moldova își propune să susțină și să consolideze securitatea din Moldova prin reforme la nivel național, bazate pe normele și bunele practici din Uniunea Europeană, pentru statul și cetățenii Republicii Moldova.

0
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?