Magistrații și funcționarii de la Judecătoria Chișinău cer să le fie majorate salariile

23 sep. 10:00   Societate
3202 0

Magistrații și funcționarii de la Judecătoria Chișinău au transmis astăzi o solicitare Consiliului Superior al Magistraturii și Guvernului prin care cer să le fie majorate salariile. Ei invocă, printre altele, criza de personal și volumul mare de muncă. Ministrul Justiției a anunțat, in urmă cu două zile, că vor fi dublate salariile judecătorilor și procurorilor care trec evaluarea externă.

În prezent, Judecătoria Chișinău are vacante 97 de posturi, dintre care 34 sînt funcții de grefieri, transmite tvrmoldova.

SOLICITAREA JUDECĂTORIEI CHIŞINĂU: "… întreprinderea măsurilor de rigoare pentru ajustarea salariilor funcționarilor publici din cadrul instanțelor de judecată la nivelul inflației din Republica Moldova, or situația se înrăutățește constant, iar lipsa cadrelor în instanțele de judecată contribuie direct la nerealizarea obiectivelor propuse în reforma justiției".


Un asistent judiciar are un salariu de 8040 de lei, un grefier – 7200 de lei, iar un specialist principal puţin peste 6 mii de lei. Membrii Consiliul Superior al Magistraturii au incercat să rezolve criza de personal și creșterea salariilor dar asteapta decizia guvernului si a parlamentului.

MARIA FRUNZE membru CSM: „În această vară CSM a doptat 2 hotărîri şi a făcut mai multe demersuri în adresa autorităţilor publice, Minister, Parlament pentru a majora salariul. Am discutat cu reprezentanţii puterii executive şi legislative . Ni s-a comunicta că la moment se examinează şi urmează în următoarele şedinţe a parlamentului să se examineze posibilitatea majorării salariilor”.

Ministrul Justiției a anunțat, in urmă cu două zile, că vor fi dublate salariile judecătorilor și procurorilor care trec evaluarea externă. De majorări vor beneficia și angajații organelor de autoadministrare, dar și personalul instanțelor judecătorești.

Potrivit Centrului de Resurse Juridice, în 2022, judecătorii începători au primit un salariu de peste 20 de mii de lei, iar judecătorii Curții Supreme de Justiție peste 30 de mii de lei. Majorarea pentru ei ar putea fi intre 8 și 10 mii de lei.

0
0
0
2
24

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?