COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 750 553 INFECTAȚI 280 175(+1042)   TRATAȚI 265 946     DECESE 6578(+9)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2907
Puterea stiri: 6728

Magistrații examinează recursul procurorilor, care au cerut 30 de zile de arest pentru Alexandru Pînzari

1 aug. 11:15   Societate
1580 1

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, examinează recursul procurilor care au cerut mandat de arest pentru 30 de zile pe numele lui fostului șef al Inspectoratului General al Poliției și ex-ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații (INI).

În primele ore ale dimineții, la sediul judecătoriei au venit mai mulți membri și simpatizanți ai Partidului Democrat (PD). Este vorba de cel puțin zece persoane. Printre acestea se numără și fruntașul formațiunii, Pavel Filip, care s-a oferit drept garant.

„Am venit pentru că este colegul meu. Cunoștea despre acest dosar de mult timp și dacă era vorba să se eschiveze, demult făcea lucrul acesta. Nu a fugit, este gata să conlucreze în continuare și să-și demonstreze nevinovăția. Sunt absolut sigur că va avea parte de o judecată obiectivă și adevărul va triumfa. Colegii care sînt pe loc, sînt toți de acord să vină să garanteze pentru domnul Pînzari. În primul rînd, legea admite pînă la cinci persoane. Au venit colegii care erau în Chișinău. Eu, domnul Igor Vremea, Ion Leucă și Nicolae Ciubuc (n.r. ex-deputați PD)”, a spus Pavel Filip în sediul judecătoriei.

Anterior, PD, al cărui membru este Alexandru Pînzari, venit cu un comentariu prin care condamnă atacurile la adresa acestuia. Într-o postare pe rețelele sociale, PD susține că prin reținerea acestuia, „unii dintre cei care ar fi trebuit pînă acum să lupte cu hoții și corupții încearcă astfel să se dea bine pe lîngă noua putere”.

În fața magistraților, Alexandru Pînzari a fost adus de către mascații Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Acesta pledează nevinovat.


Fostul ministru al Apărării spune că nu a încălcat legislația și că va fi maxim transparent și deschis cu procurorii care gestionează acest caz.

Potrivit procurorilor, vineri, 29 iulie, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul figurantului în dosar, care „la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI”. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și audiat.

Dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

În dosarul fostei Direcții nr. 5 a INI mai sînt vizați președintele FEA, Dorin Damir, șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru și un inspector de la Poliția de Frontieră. Cei trei au fost reținuți în data de 5 iulie, după ce procurorii au descins la domiciliile, în birourile și mașinile acestora.

Potrivit PCCOCS, acțiunile procesuale vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI), acțiunile cărora sînt cercetate prin prisma a cinci componențe de infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Intrarea în cafenele și restaurante ar putea fi permisă doar pentru cei testați sau vaccinați anti COVID-19. Care vor fi consecințele?
🔽🔽