Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Magistrată: Judecătorii nu se tem de evaluare

20 aug. 2021,, 15:30   Societate
3213 1

Evaluarea judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova, ceea ce în viziunea deputaților PAS presupune o curățare a justiției de corupție, nu este văzută cu ochi prea buni de unii oameni din sistem.

De altfel, aceste modificări s-ar opera mult prea grăbit. De această părere este judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Angela Bostan, care a oferit un interviu pentru Primele Știri de la postul de televiziune PRIME, transmite Noi.md cu referire la Știri.md.

Angela Bostan nu neagă faptul că în sistem există, într-adevăr, și unele probleme, însă nici evaluările despre care se discută activ în ultima perioadă nu inspiră prea multă încredere. A explicat și de ce.

„Aceste modificări se operează grăbit, sper politicienii să evite acel proverb „graba strică treaba”… Majoritatea judecătorilor nu se tem de o evaluare, chiar și de una externă, însă doar atunci cînd evaluarea va fi depolitizată și va fi axată doar pe una obiectivă…Un judecător profesionist nu poate să nu fie integru, în viziunea mea… Pledez pentru faptul că avem probleme pe sistem, avem, dar sîntem în stare să rezolvăm, inclusiv prin alegerea unui CSM de înaltă calitate, inclusiv prin încercarea de a promova pe parcurs, pentru că sînt prea puține aceste inițiative legislative, urmează să fie promovate în viziunea noastră încă multe alte modificări legislative care ar asigura această tendință de a ridica profesionalismul și de a asigura integritatea judecătorului, inclusiv prin a-i acorda anumite garanții”, a declarat Bostan.

În cadrul aceleiași emisiuni, magistrata a dat de înțeles că, de fapt, scopul ascuns al acestei evaluări ar putea fi nimic altceva decît șansa politicului de a interveni în actul de justiție atunci cînd le poftește.


„Puterea oprește puterea, adică controlul legalității acțiunilor unor exponenți ale celor trei puteri, mă refer și la puterea executivă prin prisma contencionsului administrativ, de aceea este și acest interes evident, sporit al politicului de a asigura acel acces asupra sistemului judecătoresc nu întotdeauna prin ușa din față… Mie altceva mi-i interesant, după ce va trece această evaluare, iar deciziile unui judecător nu vor fi pe placul politicului, cu ce vor interveni ulterior? Cu ce argumente vor interveni? Judecătorul nu trebuie să servească societatea, judecătorul trebuie să servească doar legea”, a spus Bostan.

Cît despre integritatea și profesionalismul oamenilor din sistem, Bostan spune că această inițiativă, într-un final, totuși ar putea avea și unele efecte pozitive.

„Sistemul judecătoresc actual răspunde în mare parte acestor exigențe pe care le plasează în fața noastră societatea. Cei care nu au loc în justiție sînt mult mai puțini și eu cred că ei o să plece pînă a demara acea evaluare. Un fel de autocurățare a sistemului, numiți-o și așa. De fapt, mai bine spus o autoprotejare a celor care consideră că nu vor face față exigențelor de evaluare doar cu condiția, repet, că această evaluare va fi efectuată pe criterii obiective și nu va fi o modalitate de a înlătura acei judecători neconvenabili, într-un fel sau altul puterii, inclusiv și prin unele hotărîri emise”, a conchis magistrata.

Amintim că procesul de reglementare a alegerii și numirii membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) urmează să fie modificat, după ce deputații majorității parlamentare au aprobat în prima lectură un proiect de lege privind modificarea mai multor acte normative.

Astfel, profesorii în drept din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ar urma să fie aleși cu 3/5 din numărul total al deputaților, adică 61 de parlamentari și nu cu votul majorității parlamentare așa cum este stipulat în prezent în legislație.

Documentul mai prevede introducerea unui mecanism echitabil de identificare a judecătorilor supleanți. Aceștia nu vor mai trebui să candideze pe o listă paralelă. Ei vor fi considerați următorii candidați în concurs care nu au acces în CSM. Ei vor suplini diferența de mandat, în ordinea descrescătoare a voturilor obținute. De asemenea, numărul judecătorilor supleanți nu va fi limitat, așa cum este în prezent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?