X 
Criza energetică stiri: 1588
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3389

Mafia lemnului în R.Moldova nu este de azi sau de ieri, dar de ani buni – declarație

18 ian. 2021,, 03:01   Societate
15991 1

Moldova are nevoie de o strategie națională de apărare a fondului forestier care să prevadă măsuri mai drastice îndreptate împotriva defrișărilor ilegale și businessului cu masa lemnoasă.

De această părere este președintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică Ecodava, Igor Sîrbu, care a relatat pentru Noi.md că problema defrișărilor ilegale în pădurile din țară persistă de ani buni, iar consecințele grave ale abuzurilor comise le vom resimți încă mult timp. Comentînd declarațiile deputatul Radu Marian, precum că doar anul 2019, s-au tăiat ilegal cel puțin 192.000 metri cubi de lemn, echivalentul suprafeței sectorului Rîșcani din capitală, activistul civic a menționat că astfel de ilegalități se produc sub protectoratul funcționarilor publici și a politicienilor.

"Mafia lemnului în pădurile din R.Moldova nu este de astăzi, dar de ani buni. Cel mai mare dezmăț a avut loc în perioada anilor 2008 - 2018 , cînd Ministerului Mediului împreună cu Moldsilva și Inspecția Ecologică erau complici la defrișările ilegale, așa era situația din partid la momentul dat. Toți șefii instituțiilor responsabile de monitorizarea acestui proces erau din același partid. Inclusiv în Chișinău s-au comis astfel de ilegalități, unde cu toții cunoaștem că au fost înstrăinate multe terenuri din zonele verzi pentru contrucții. În mare porte companiile de construcții fiind protejate de funcționarii publici și politicieni, membri de partid, colegi inclusiv a dlui raportor Radu Marian. Pe lîngă asta, și pădurarii nu o singură dată au dat de știre că oamenii de la sate taie copaci în mod abuziv", a relatat Sîrbu.

Activistul spune că spre regret monitorizarea defrișărilor neautorizate în pădurile din țară este un proces complicat și din cauza echipării deficitare a pădurarilor. "Pădurarii trebuie cumva să fie echipați, dotați cu arme, echipament și automobile ca să poată face raiduroile în păduri și ține situația sub control", spune Sîrbu.

El propune ca pedepsele pentru tăierilor ilegale să fie inăsprite, iar controlul asupra instituțiilor responsabile de gestionarea fondului forestier să fie intensificat.


"Ar trebui înăsprită pedeapsa pentru cei care taie pădurea nejustificat: și pentru cetățeni, și pentru șefi de instituții. Toate aceste măsuri pot fi adoptate în cadrul unei strategii naționale de apărare a fondului forestier, la nivel de stat, unde să fie implicate toate organele și agențiile responsabile de domeniu. O altă măsură ar fi identificarea terenurilor agricole degradate și potențial poluate, terenurile despădurite în urma defrișărilor ilegale care pot face obiectul unor noi împăduriri. E nevoie de un program național de împădurire masivă a tuturor terenurilor posibile din această categorie. În 2020 a fost inițiat un astfel de proiect. Doar în capitală, la inițiativa primarului, au fost plantați 100 de mii de pomi în diferite zone ale orașului", mai afirmă Igor Sîrbu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав