Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Mafia din sistemul de sănătate încearcă să cîștige bani pe seama profesorilor săraci. Opinie

26 aug. 2021,, 13:30   Societate
3611 2

Decizia Comisiei naționale, potrivit căreia profesorii și personalul auxiliar din școli care refuză să fie vaccinați împotriva COVID-19 vor trebui să facă teste coronavirus o dată la 2 săptămîni din contul propriilor mijloace contravine flagrant Constituției țării și încalcă drepturile fundamentale ale omului în mai multe sfere ale viaţei.

Această opinie a fost exprimată de profesorul și istoricul Boris Șapovalov într-un comentariu pentru eNews, relatează Noi.md.

El a menționat că motivele refuzului vaccinării pot fi diferite: de sănătate, religioase și altele.

„Un angajat al școlii plătește impozite și contribuții la fondul de asigurări în medicină - este un cetățean cu drepturi depline. Se pare că mafia medicală din Moldova a decis pur și simplu să facă bani pe seama profesorilor săraci. Prețul unui test PCR în Germania și Franța diferă de sute de ori de prețurile fabuloase ale testelor moldovenești care în realitate costă bănuți. În Moldova veniturile obținute de pe urma testelor împotriva COVID-19 ajung la 1000% !!! Aici sînt implicate, în principal, centrele medicale private și mafia farmaceutică care livrează aceste teste în cantități nelimitate. Nu interesele lor sînt promovate prin hotărîrea ministrului Sănătății???”, se întreabă Boris Șapovalov.

În opinia sa, în mod sigur, cu o astfel de formulare a problemei, în cîteva luni școlile din republică vor pierde cîteva mii de angajați tehnici și profesori, dintre care majoritatea sînt în vîrstă de pensionare.


„Cine va preda copiilor matematica și fizica în școlile rurale și va spăla podelele, ministrul Educației și cel al Sănătății??? Paradă în centrul Chișinăului e permisă, vizitele la restaurante sînt permise, evenimente cu prezența a pînă la 250 de persoane sînt permise, iar primul sunet pentru elevii de clasa întîi în aer liber nu e permisă??? Și din 2 septembrie, aceiași elevi din clasa întîi se vor întîlni în în clasele lor și vor fi în contact permanent unul cu celălalt, și cu o mulțime de oameni, atît în interiorul școlii, cît și în afara ei. Care este logica interzicerii careurilor? Cine are nevoie de un sistem de educație de zi (offline) dacă acesta nu protejează cu adevărat copiii? Copiii se joacă, comunică, merg în alte clase, se îmbrățișează , împart un măr sau un sandviș, după școală sînt în contact direct cu oricine, iar profesorii în măști și mănuși aleargă prin școală dintr-o clasă în alta toată ziua”, a menționat profesorul și istoricul.

El a subliniat că aceasta este o profanare a măsurilor sanitare și epidemiologice, ele nu sporesc în niciun fel siguranța sănătății copiilor și a profesorilor.

„Profesorii ar trebui să muncească conform sistemului obișnuit și să se gîndească la pregătirea pentru lecție, dar să nu-i facă pe supraveghetori din închisoare la pauze. Majoritatea lor vor un proces educațional normal. Da, poate dezinfectarea și măștile pot proteja cumva. Dar în viața școlară reală acestea sînt măsuri preventive slabe. La urma urmei, profesorii și copiii nu trăiesc într-un mediu izolat. În afara școlii, totul este complet diferit”, a specificat Boris Șapovalov.

El a cerut încetarea intimidării profesorilor și a conducerii instituțiilor de învățămînt.

„Domnilor de la Ministerul Sănătății, mai bine ocupați-vă de activitatea instituțiilor medicale aflate sub controlul dvs., puneți lucrurile în ordine acolo, faceți o propagandă eficientă în rîndul populației cu privire la necesitatea vaccinărilor și nu inventați măsuri fantastice de combatere a COVID-19 care nu funcționează în practică. Toate aceste măsuri sanitare care nu funcționează în viața reală sînt pură formalitate. Orice profesor va spune că ele nu protejează, dar în același timp dezorganizează procesul educațional. Astfel de decizii, care încalcă drepturile fundamentale ale omului și introduc segregarea, pot fi luate doar de „oameni buni” care își primesc diplomele în mod ilegal. Apropo, eu nu aparțin disidenților covizi și sînt vaccinat ... Dar mi se pare că funcționarii de stat ar trebui să se gîndească cu capul înainte de a lua decizii stupide”, a declarat profesorul și istoricul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?