Criza energetică stiri: 1586
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3389

Lupta pentru medicamente ieftine s-a terminat cu dispariția acestora

26 oct. 2021,, 12:15   Societate
2364 1

Numărul medicamentelor înregistrate în Republica Moldova s-a redus în ultimii ani, iar în prezent în Nomenclatorul de stat sînt înregistrate 3.979 de medicamente, a anunțat în cadrul unei conferințe internaționale, Dragoș Guțu, directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), transmite Noi.md cu referire la mold-steet.com.

Este cu circa 2.270 de medicamente sau cu peste 36% mai puțin decît erau în anul 2013, arată datele AMDM.

Procedura complicată de înregistrare a prețului de producător

Potrivit lui Dragoș Guțu, unul dintre motivele care a dus la acest fenomen de scădere a numărului de medicamente înregistrate în Republica Moldova este procedura complicată de înregistrare a prețului de producător.

În acest sens, Agenția Medicamentului de comun cu Ministerul Sănătății precum și cu actorii cheie de pe piața farmaceutic este implicată în procesul de schimbare a cadrului legal privind înregistrarea prețului de producător, la fel cu scopul de a asigura accesul pe piața farmaceutică a Republicii Moldova, a medicamentelor sigure și eficiente, potrivit unui comunicat al instituţiei.


"Dezvoltarea sistemului farmaceutic și facilitarea accesului producători internaționali de pe piața din Republica Moldova reprezintă prioritățile de bază ale Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale”, a declarat şeful Agenţiei.

Numărul medicamentelor autohtone s-a diminuat de 3 ori

O analiză de acum doi ani, efectuată de AMDM arată efectele unor politici din domeniu duse în anii 2015-2019.

Astfel în urma implementării unor noi proceduri de înregistrare a medicamentelor, cel mai mult au avut de suferit preparatele autohtone, numărul cărora s-a diminuat de trei ori și ceva: de la 1.269 de medicamente în 2013, la doar 416 în 2019.

O reducere semnificativă de 42% au înregistrat și medicamentele din spațiul european, iar cele din spațiul CSI - cu 32,5%. În schimb cele din alte țări (China, India etc) - cu doar 15,5%, arată datele Agenției Medicamentului.

Acesta este doar unul din rezultatele luptei pentru medicamente ieftine, duse de autoritățile moldovene în anii 2015-2019.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав