Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Lupta cu "afaceriștii" pentru întoarcerea poligonului „Dinamo” continuă

23 iun. 2021,, 12:01 (reactualizat 23 iun. 2021,, 18:37)   Societate
4146 0

Soarta poligonului de tir „Dinamo” din strada Dimo 30, unde timp de jumătate de secol, s-au antrenat arcașii olimpici moldoveni, rămîne incertă. Dosarele intentate în urma deciziei ilegale din 2014 de a da în locațiune terenul unei companii private, se află încă pe rol în instanța de judecată.

Terenul cu o suprafață de 1,13 ha, unde de zeci de ani se desfășoară antrenamentele de tir cu arcul, a fost dat în folosință temporară firmei „Rumal-Impex” pe un termen de 25 de ani, cu încuviințarea fostul șef al Clubului sportiv central Dinamo, Arcadie Bostan.

După cum afirmă actualul director al Clubului, Ion Bucur, terenul a fost dat în arendă contrar legii, fără a organiza o licitație publică, precum și în lipsa unei hotărîri de Guvern.

„Acest contract a fost încheiat cu abateri de la legislație, am atacat în instanța de judecată, cerem rezilierea lui, pentru că e în defavoarea Clubului Sportiv Central Dinamo. Au fost intentate și două cauze penale, care sînt în procedură la Procuratura Anticurupție. În pofida faptului că sîntem în litigiu, arcașii noștri se antrenează în continuare, le-am creat condiții cît de cît. Chiar recent, Dan Olaru la o competiție de rang internațional a obținut niște rezultate pozitive, care i-au permis să se califice la Jocurile Olimpice de la Tokyo, este îmbucurător”, a relatat Ion Bucur, intervievat de Noi.md.

Acesta nu este însă unuicul teren al statului în privința căruia există un litigiu de judecată. Un alt teren din strada Gheorghe Asachi 23 A, aparținînd Clubului Dinamo, a fost dat în locațiune după o schemă similiară în anul 2015, pentru o perioadă de 10 ani. Și în acest caz au fost constatate o serie de ilegalități, fapt ce a determinat conducerea Clubului să-și revendice dreptul de propietate în instanța de judecată.


După cum ne-a comunicat Viorel Cebotari, juristul CSC „Dinamo”, dacă instanța nu va da cîștig de cauză Clubului sportiv, statul ar putea fi prejudiciat cu circa 100 de miloane de lei.

„În ambele cazuri au fost încheiate contracte de locațiune cu mai multe abateri de la lege. În final, arendașii au ridicat construcții pe aceste terenuri și le-au înregistrat ca proprietate privată a lor pe bunul statului. Înțelegem că scopul acestor persoane juridice este de a acapara terenurile la un preț de nimic. Valoarea unui teren este estimată la 54 de milioane de lei, iar al celui de-al doilea - la 53 de milioane. Se așteaptă că statul poate fi prejudiciat cu circa 100 milioane de lei în cazul în care aceste două contracte nu se declară nule”, a explicat juristul CSC Dinamo.

Potrivit informațiilor, deși contractele de locațiune au fost semnate cu două companii diferite, în spatele acestora stă un singur beneficiar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?