X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Lucrul peste hotare – posibilități cu multe semne de întrebare

12 apr. 2021,, 09:35   Societate
1102 0

Paradigma migrației în Republica Moldova s-a schimbat în ultimii 20 ani și a evoluat de la Trafic în scop de exploatare sexuală, cu plecare ilegală, abuz și violență etc., la Trafic de Brațe de Muncă. Traversarea frontierelor nu mai este o problemă, cele mai frecvente probleme sînt legate de legalitatea muncii, drepturile omului și siguranța aflării legale a persoanei peste hotare.

Pentru Republica Moldova, cel puțin în ultimii cinci ani, se conturează clar o formă specifică a traficului de ființe umane - exploatarea prin muncă a cetățenilor, cu o creștere a numărului de victime în rîndul bărbaților, conform La Strada. Datele statistice ale Liniei Fierbinte Anti-trafic (LFA) arată tendințe îngrijorătoare în ceea ce privește nivelul de informare și de vigilență al cetățenilor RM aflați în căutare de locuri de muncă peste hotare.

Tot mai răspîndită este convingerea eronată a cetățenilor noștri că, odată liberalizat regimul de vize pentru Republica Moldova, angajarea în cîmpul muncii în statele UE este posibilă și legală în baza pașaportului biometric exclusiv. Dacă acum 20 de ani femeile erau cele care alegeau calea muncii peste hotare, în ultimii cinci ani cca 75% din apelurile la Linia fierbinte sînt de la bărbați.

„Unii conaționali de-ai noștri nu cunosc cum să distingă dintre o ofertă de muncă legală peste hotare și una riscantă. Alții, dimpotrivă, sînt informați destul de bine și își asumă riscurile din lipsă de alternativă. Noi nu putem lua deciziile pentru ei, dar îi putem ghida să fie atenți la cele mai periculoase semne de înșelăciune și potențiale riscuri de trafic sau exploatare prin muncă peste hotarele țării.

Nimeni nu pleacă de bună voie. Se duce omul să facă și el un ban, să-și întrețină familia. Iată așa am plecat și eu cu 3 luni în urmă la lucru în România, cu biometricul. Am plecat printr-un român din satul vecin, pentru mine el era necunoscut. Dar ne-a promis că vom lucra în construcții, că ne face contracte, tot legal și sigur. Și am acceptat. Am plecat cu încă 3 persoane. Cînd am ajuns am fost cazați într-un subsol. Actele pe parcurs mi le-au luat, zicînd că sînt necesare pentru vize. Cînd le-am cerut înapoi, ne-au refuzat întoarcerea lor. Am stat acolo cîteva luni, dar nu ni s-a achitat nimic. Teoretic eram liberi să plecăm, dar pe motiv că este carantină nu putem ieși fără acte. Într-o zi cînd românul nu era acasă, am luat pașapoartele și am plecat. Ne-am adresat la poliția română, dar au spus că dacă nu avem contract de muncă, nu putem demonstra nimic. Ne-au petrecut pînă la frontieră și în 3 zile, fără bani, am ajuns acasă. Ne-am dresat colectiv la procuratura din raion, dar încă nu avem nici un răspuns. Oare mai putem face ceva? Am lucrat în speranța unei vieți mai bune, dar am fost înșelați.


Sunt multe alte istorii care se aseamănă cu aceasta și multe persoane care doresc să plece la muncă peste hotare, riscînd să repete același scenariu.

Dacă ați găsit o ofertă de muncă peste hotare cu un salariu generos și sînteți tentat să plecați, asigurați-vă că v-ați documentat suficient, vă cunoașteți drepturile şi aveți o ofertă legală.

Și dacă se află deja în impas departe de țară, sîntem la datorie 7 zile din 7, de la 8.00 la 20.00 să-i ajutăm dacă ne apelează 0 800 77777 (apel gratuit din RM), +373 22 23 33 09 (apel de peste hotare) sau pe migratiesigura.md”, notează Natalia Cechina, manageră a Liniei Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic .

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?